Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

еко ћоше

Мала фабрика папира

Радионице рециклаже папира „Мала фабрика папира“ за ученике млађих разреда матичне школе одржане су у сарадњи са Културним парком „Ковионица“ и удружењем „Радич“ из Враћевшнице 14. децембра 2022. године и 25. јануара 2023. године. Радионице је водила уметница Оливера Станишић.

наставак текста

Љубица посетила наше прваке

У среду, 7. септембра 2022., наше прваке је посетила Љубица из Јавног комуналног предузећа, пожелела им срећан почетак школске године и подсетила их како се селективно одлаже отпад. Деца су уживала у едукативном Љубичином игроказу, а потом добила и поклоне у виду распореда часова.

наставак текста

ДАН АКЦИЈЕ ЗА КЛИМУ

Акција Дан за климу се обележава 15. маја и одвија се у оквиру кампање о климатским променама.

Ученица шестог разреда, наше школе, Сандра Костић, је том приликом урадила презентацију о климатским променама.

Погледајте на Наша Четврта

БУКА-КАЗНА ЗА УШИ

У уторак, 3.12.2019., у нашу школу дошао је Бојан Миловановић, оснивач еколошког удружења ГМ Оптимист, да уручи диплому за освојено ПРВО место на Конкурсу "Бука-казна за уши".

наставак текста

Радионице Енергетска ефикасност и Свака лименка се рачуна у Еко-школама

Током месеца новембра 2019. године у нашој школи су одржане радионице Енергетска ефикасност и Свака лименка се рачуна.

наставак текста

Коста Илинчић освојио награду на Еко - пакет креативном конкурсу

Коста Илинчић, ученик III/1 наше школе, освојио је новчану награду од 10 000 дин. на Eко-пакет креативном конкурсу.

наставак текста

Завршен је Велики лов на биљке

Ученици наше школе су почетком новембра 2018. године, кренули у Велики лов на биљке. Активност је организовала Еко-школа Србије. Велики "хантери" ученици II, III и IV разреда заједно са својим учитељицама: Биљаном Пантић, Горданом Урошевић, Миром Лазић, Весном Ивановић и Љиљаном Максић су вредно и истрајно одговарали на све изазове које је поставио овај велики и значајан пројекат.

наставак текста

Еко акција

Ученици VI, VII и VIII разреда, наше школе, су 24. 4. 2019. посадили тује и врбе у школском дворишту, дар породице Тошић.

наставак текста

Дан планете Земље 2019.

У понедељак, 22.4.2019. у Основној школи „Десанка Максимовић“, обележен је Дан планете Земље.

наставак текста

Караван за климу

Ученици трћег и четвртог разреда Основне школе "Десанка Максимовић", су у два наврата 1. и 4. априла, посетили изложбу "Караван за климу", која је постављена у Дому културе на Руднику.

наставак текста

Еко-радионица

У понедељак, 25.3.2019. год., у нашој школи, за време другог часа у поподневној смени, одржана је еко-радионица.

наставак текста

Играчке од рециклираних материјала

Ученици IV/2,одељења са својом учитељицом Љиљаном Максић направили су одличне играчке од старих мобилних телефона,кутија,флашица(пет амбалаже),картона...

наставак текста

Извештај о пројекту "Заштита животне средине"

Прво полугодиште, вредни ученици I/1 разреда са својом учитељицом Душанком Грујић из предмета Пројектна настава заокружили су и крунисали паноом који су поставили у холу школе.

наставак текста

Акција сађења садница

14. новембра 2018. у сарадњи са Бојаном Миловановићем из ГМ ОПТИМИСТ-а ученици 2/2 учествовали су у акцији сађења садница за дрворед поред Деспотовице.

наставак текста

Појектни Еко - дан у ОШ „Десанка Максимовић“

Дана 25. априла 2018. године у ОШ „Десанка Максимовић“ обележен је појектни Еко- дан, у којем су ученици млађих разреда имали изложбу играчака од еко - материјала, као и модну ревију од рециклажног материјала. Најбоље креације награђене су шољама, које су школи стигле као поклон Књижаре „Прима“.

наставак текста

Еко - квиз

У уторак 17. априла 2018. године, са почетком у 11 часова, одржано је такмичење "Еко квиз 2018" под слоганом "Селективно одлажи културу покажи". Квиз је организован под покровитељством Општинске управе Горњи Милановац. На такмичењу је учествовало свих седам основних школа са територије општине Горњи Милановац.

наставак текста

Радионица – Рециклажа тетрапак амбалаже

У четвртак, 19.04.2018. у ОШ "Десанака Максимовић", издвојеном одељењу у Мајдану, одржана је радионица рециклаже тетрапака. Организатор и водитељ радионице била је Александра Младеновић, национални координатор Међународног програма Еко-школе.

наставак текста

Еко-пакет креативни конкурс

У петак, 13.04.2018. смо у школском дворишту мајданске школе од тетрапак анбалаже направили Мајдански цвет и фотографије цвета послали Еко-школи, за Еко-пакет креативни конкурс.

наставак текста

Кићење Новогодишње јелке

У среду, 27. 12. 2017. године, ученици издвојеног одељења Мајдан, отишли су у Дом културе у Горњем Милановцу да ките Новогодишњу јелку. За труд и рад добили смо Диплому за јелку са највише ЕКО украса, поклон пакетић пун слаткиша и јелку са бусеном коју ћемо посадити у школском дворишту.

наставак текста

Састанак координатора међународног програма „Еко-школе“

Дана, 20. 10. 2017. године, у Београду, одржан је Састанак координатора међународног програма „Еко-школе“.

наставак текста

Пројектни дан Еко - школе 21. априла 2017. години

Дана 21. априла 2017. године у оквиру пројектног дана Еко-школе, обележен је Међународни дан планете Земље. Тим поводом у ОШ „Десанка Максимовић“ одржане су различите активности.

наставак текста

ДРУГА МИЛАНОВАЧКА БИЦИКЛИЈАДА

У суботу, 4. јуна 2016. године, наша школа је учествовала у обележавању Дана заштите животне средине ( 5. јун ) и Пројектног дана Еко школе ОШ „Момчило Настасијевић” . Манифестацију под називом Друга милановачка бициклијада организовали су ОШ „Момчило Настасијевић”, Амбасасдори одрживог развоја и животне средине и Еколошка канцеларија – Горњи Милановац.

наставак текста

Дан планете Земље у ОШ „Десанка Максимовић“ уз Љубивоја Ршумовића и Божидара Мандића

Дан планете Земље и пројектни дан Еко-школе, ОШ „Десанка Максимовић“ обележила је низом занимљивих активности у петак 22. априла 2016. године.

наставак текста

Искључи светло да боље видиш

У суботу, 19.марта 2016.године, у 20:30, на платоу испред Културног центра у Горњем Милановцу, одржан је концерт под слоганом: ИСКЉУЧИ СВЕТЛО ДА БОЉЕ ВИДИШ!

наставак текста

Светски дан образовања о заштити животне средине

Светски дан образовања о заштити животне средине обележава се 26. јануара и он је пригодно обележен и у нашој школи

наставак текста

Екологија и уметност

Поводом Светског дана образовања о заштити животне средине 26. јануара у издвојеном одељењу школе у Враћевшници наставница ликовне културе Јасмина Трнавац одржала је јавни час на тему: „Екологија и уметност“.

наставак текста

Дан климатских промена - Мајдан

Поводом Дана климатских промена, 4. 11. 2015. године, ученици наше школе из Мајдана, посетили су предузеће за прикупљање секундарних сировина "Петровић доо".

наставак текста

Акције еколошке секције

Поводом Дана река, 25. септембар, наша школа је учествовала у акцији који је организовао Биолошки факултет из Београда. У акцији су учествовали ученици старијих разреда.

наставак текста

Вртно језерце у школском дворишту

Идеју за вртно језерце добили смо посматрајући примере добре праксе из окружења и из жеље да наши ученици уче на практичан и интересантан начин.

Дворишта у околини школе су лепо уређена, а нека имају и језерце које је лако одржавати. Комшинице су нам обећале пелцере барског биља.

наставак текста

Изложба Завода за заштиту природе Србије под називом „Заштита природе“

У галерији Културног центра од 27. 08. - 5. 09. 2015. год. одржана је изложба „Заштита природе“ чији је организатор Завод за заштиту природе Србије. Ученици шестог и седмог разреда ОШ „Десанка Максимовић“ су посетили изложбу заједно са предметним наставником Љубицом Савић 5.септембра.

наставак текста

Посета планетаријуму астрономског друштва „Руђер Бошковић“ у Београду

Ученици шестог разреда наше школе су 24. јуна 2015. године присуствовали предавању из астрономије које је у планетаријуму АД „Руђер Бошковић“ на Калемегдану одржала мр Наташа Станић, астрофизичарка.

наставак текста

Гостовање астронома и астро физичара Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда

Гостовање астронома и астро физичара Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда део је еко - пројекта који је урадила ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца, а финансирала Општина Горњи Милановац.

Поред циљева који се односе на екологију, смисао пројекта је и отварање школе према друштвеној средини и активнија сарадња са осталим установама које постоје у граду у циљу одрживог развоја

АД „Руђер Бошковић“ и ОШ „Десанка Максимовић“ су 22. априла 2015. године Горњем Милановцу приредили следеће научно-популарне догађаје:

наставак текста

Посета ученика ОШ "Десанка Максимовић" из Горњег Милановца предузећу "Тетра Пак"

Ученици ОШ "Десанка Максимовић" из Горњег Милановца су посетили предузеће "Тетра Пак" у нашем граду два пута: група старијих ученика 25. фебруара 2015. године и група млађих ученика 11. марта.

наставак текста

Наш школски сунчаник

У суботу 4. априла наши гости су били професор Милутин Тадић, аутор уџбеника из географије Заводова за уџбенике и наставна средства из Београда. Професор Тадић ради на Географском факултету Универзитета у Београду. Његова сарадница, астрофизичарка мр Наташа Станић, сарадница АД "Руђер Бошковић" нам је одржала занимљива предавања о сунчаницима и планетаријумским пројекцијама.

наставак текста

Наша школа - еко школа

Нашој школи је 12. децембра 2014. године у Београду на свечаној церемонији додељен сертификат о стеченом статусу међународне Еко-школе и зелена застава као симбол овог међународног програма. Том приликом је одржан и састанак еко-координатора при чему је презентован рад наше школе у реализацији програма.

наставак текста

Пројектни дан Еко школе - извештај

Пројектни дан наше Еко – школе одржан је 26. септембра 2014. године. Тим поводом приредили смо садржајан програм. Детаљан извештај и видео снимак догађаја можете видети на следећој страни

наставак текста

Пројектни дан Еко школе - најава

У петак, 26. октобра 2014. године, у нашој школи биће организован Пројектни дан Еко - школе.

Шта смо све спремили можете погледати овде.

Наша школа – еко школа

У ОШ „Десанка Максимовић“ у Горњем Милановцу се већ две године спроводе активности по школском Програму образовног туризма и еколошког предузетништва.

Почетком школске 2013/2014. године сазнали смо да постоји могућност укључивања школа у међународни програм „Еко - школе“ који својом повељом о статусу Међународне еко-школе и зеленом заставом са одговарајућом ознаком гарантује квалитетан модел васпитања и образовања, што је било у складу са циљевима које смо поставили нашим Школским развојним планом.

наставак текста

Промоцији пројекта „Образовни туризам у функцији руралног развоја“ у Враћевшници септембра 2013. године

Дана 30. септембра 2013. године манастир Враћевшницу посетила је група младих људи узраста од 13 до 25 година из Велике Британије, Португала, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Пољске и Србије. Ова група младих је боравила на територији наше општине (у Коштунићима) у организацији УГ „Инжињери за заштиту животне средине“ из Новог Сада, а уз подршку Европске комисије. У сарадњи са Туристичком организацијом Горњег Милановца, група младих је упућена у Враћевшницу јер се у овом делу општине налазе важни ресурси за развој понуде туристичких и едукативних садржаја.

наставак текста

Учешће у акцији „Очистимо град и општину“

Традиционална акција „Очистимо град и општину“ спроведена је у суботу, 12. априла, а учешће, као и сваке године, узели су запослени и ученици наше школе. Овом приликом очишћено је школско двориште, околина школе као и улице: Милутина Тодоровића Жице, Нушићева, Немањина, Саве Ковачевића, Наталије Царевић, кнеза Александра Карађорђевића (од „Металца“ до „Плавог моста“).

наставак текста

Изложбе од рециклажног материјала

Ученици издвојеног одељења у Враћевшници, уз помоћ наставнице ликовне културе Иване Лазовић Вранешевић, су се дивно забавили правећи одећу и ликовне радове од рециклажног материјала. На крају су направили изложбе радова и ревију еко-модела.

наставак текста

Чист ваздух свако хоће - ми садимо воће!

Школска дворишта су важна, централна места у селима околине нашег града. Мештани их воле и чувају, па смо тако недавно од Месне заједнице Доња Врбава добили саднице воћака. Ученици су били брижни и вредни, па су одмах са својом учитељицом Александром Топаловић и вероучитељем Николом Гавриловићем посадили воћке у свом школском дворишту.

наставак текста

Резултати јануарске акције прикупљања лименки за пиће

У акцији прикупљања лименки за пиће спроведеној у јануару 2014. године сакупили смо 31 килограм ове врсте рециклажног отпада. Тако смо остварили приход од 1800 динара.

Највреднији су били:

наставак текста

Акција прикупљања старог папира

ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца је 14. новембра 2013. године учествовала у локалној Рециклажној лиги. Ову акцију у којој је прикупљан стари папир организовала је еколошка организација „ГМ Оптимист“.

Према неким истраживањима, рециклажом једне тоне папира сачува се 17 стабала старости од 15 до 20 година, која би била искоришћена да би се добила целулоза од које се прави папир. Рециклажом се штеди и значајна количина воде и струје које се троше у процесу производње папира.

наставак текста

Сарадња са фондацијом за рециклажу лименки за пиће „РИКЕЈН“ из Београда

Сарадњу са предузећем „Рикејн“ из Београда школа је остварила после обиласка београдског Фестивала науке у децембру 2012. године. Главни циљеви Школског развојног плана односе се на подстицање развоја личности, критичког мишљења и стварање отворене школе са активном улогом ученика у друштвеној средини. Један од задатака школе је активније укључивање школе у акције прикупљања секундарних сировина на локалном нивоу и иницирање нових акција. Циљ сарадње са рециклерима је повећања свести о значају селекције отпада и заштити животне средине. У том смислу у сарадњи са фондацијом „Рикејн“ планирана је едукација наставника и ученика о рециклажи лименки и акција прикупљања лименки за пиће.

наставак текста

Опланети се!

Поводом конкурса "Опланети се! Оживи отпад!" 7. марта 2013. године, направили смо изложбу у нашој школи.

Неколико дана сакупљали смо стару хартију, пластику, метал, гуму и остали отпад који настаје у кући. На часовима чувара природе, рециклирали смо старе новине и картон. Техником рециклаже добили смо подлогу за ликовни рад. Креативност је помогла да наши експонати пронађу нову употребну вредност и да их изложимо. Родитељи, учитељи, наставници, педагошко-психолошка служба, управа школе, као и домар школе, изашли су нам у сусрет. Учешће у конкурсу, узели су ученици трећег, четвртог, петог и шестог разреда.

Сви наши радови су били изложени и у Дому културе, а резултате конкурса погледајте на страни ђачког парламента