Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

екскурзије

Екскурзија IV разреда 2017.

Једнодневна екскурзија ученика IV разреда изведена је 18. 05. 2017. године на релацији Горњи Милановац – Бранковина – Ваљево – Горњи Милановац. На екскурзију смо кренули у 8:00 са простора испред школе. Из три одељења четвртог разреда кренуло је укупно 54 ученика са три учитеља.

Уз получасовну паузу за доручак код хотела у Врујцима, око 11:30 смо стигли у Бранковину, где смо у идиличном сеоском амбијенту посетили гроб песникиње . Ученица Андреа Сарић је одрецитовала опоруку Десанке Максимовић, а затим смо отпевали химну наше школе.Кустос музеја је била инпресионирана нашим приказом. Посетили смо и музеј, стару школу, као и цркву проте Матеје Ненадовића. Посебну радост је ученицима пружила могућност да виде амбијент некадашње школе, да седну у скамије, да пишу пером умачући га у мастило, да напишу понешто на пешчаним и воштаним таблицама.

Око 12:30 кренули смо пут Ваљева где смо посетили Народни музеј, један од најлепших музеја у Србији, који својом јединственом поставком чини да посетиоци прођу временски период од праисторије до савременог доба. Присуствовали смо и приказу Разговор Живојина Мишића и војводе Путника. Недалеко од Народног музеја налази се Муселимов конак, здање које представља монументални споменик једног времена о којем су ученици стекли знања из наставе природе и друштва непосредно пред полазак на екскурзију. То је управо и изазвало посебно интересовање за посету овом месту где су на посебан начин доживели амбијент затвора у којем се налазе воштане фигуре истакнутих српских кнезова, Алексе Ненадовића и Илије Бирчанина.

Слободно време након посета наведеним музејима искористили смо шетајући градском зоном затвореном за саобраћај и улицама старог дела Ваљева званог Тешњар, у којем смо имали прилику да видимо много занатских радионица које су и данас активне и представљају симбол Ваљева. Затим су деца провела незаборавне тренутке у парку Пећина: на вештачкој стени, отвореној теретани, спортским теренима и дечијем игралишту.

У 17:00 кренули смо пут Горњег Милановца и испред школе стигли у 19:00 часова.

Сви услови понуђени аранжманом су испуњени, тако да су ученици били задовољни и у разговору по доласку у школу позитивно се изражавали о изведеној екскурзији.

Гордана Урошевић

повратак