Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

екскурзије

Излети, екскурзије и настава у природи у 2019/2020. години

Излет петака и шестака - 5. октобар 2019. године

Ученици 5. и 6. разреда посетили су Београд 5. октобра 2019. године. Излет у Београд реалзован је према Годишњем плану рада школе и имао едукативни и забавни карактер. Ученици су посетили "Мали Дунав", Oгледно добро Пољопривредног факултета - Радмиловац - Центар за рибарство и примењену хидробиологију.

наставак текста

Велика планинска трка 2019. године

Ученици ОШ "Десанка Максимовић " и ученици Гимназије "Таковски устанак", на позив пријатеља из планинарског друштва "Каблар", узели су учешће на манифестацији "Велика планинска трка 2019".

наставак текста

Излети, екскурзије и настава у природи у 2018/2019. години

Екскурзија ученика другог разреда - 7. јун 2019.

Изведена је екскурзија за ученике другог разреда на релацији Горњи Милановац – Матарушка Бања – манастир Жича – Врњачка Бања – Горњи Милановац.

наставак текста

Екскурзија ученика издвојених одељења - 6. јун 2019.

Екскурзија за ученике издвојених одељења Мајдана, Сврачковаца, Враћевшнице, Црнуће, Д. Врбаве изведена је на релацији: Г.Милановац – Сирогојно - Мокра Гора - Г. Милановац.

наставак текста

Екскурзија ученика петог разреда - 24. мај 2019.

Горњи Милановац – Опленац (црква Светог Ђорђа, Петрова кућа, Карађорђев конак) – Смедерево – Свилајнац (Природњачки центар) – Покајница – Крагујевац – Горњи Милановац

наставак текста

Излет осмака - 10. мај 2019. године

Излет је обухватио посете: Дворском коплексу на Дедињу, Јавном акваријуму и тропикаријуму, Музеја Илузија, Галерији САНУ у Кнез Михајловој улици, Позоришној представи „На вуковом трагу“ (по роману Џека Лондона – „Зов дивљине“) у Народном позоришту.

наставак текста

Излети, екскурзије и настава у природи у 2017/2018. години

Успон на врх Овчара

У суботу, 31. марта 2018. године, 54 ученика старијих разреда наше школе, заједно са директорком и 3 наставника, одазвало се позиву П. Д. "Каблар" за учешће у традиционалној планинарској акцији, успон на врх Овчара. Акција је организована поводом 67 година од оснивања овог друштва.

наставак текста

Излети, екскурзије и настава у природи у 2016/2017. години

Наставничка екскурзија 2017.

Колектив ОШ „Десанка Максимовић“ са својим колегама из ОШ „Момчило Настасијевић“ 27. и 28. августа 2017. године били су на наставничкој екскурзији у Голупцу у извођењу ТА „Матовић“.

наставак текста

Студијско путовање учитеља у Словенију 2017.

17 учитеља наше школе у организацији Друштва учитеља Горњи Милановац, у периоду од 19. до 23. јуна, било је на студијском путовању у Словенији .

наставак текста

Излет седмака у Крагујевац 2017.

10. јуна 2017. ученици седмог разреда кренули су са својим разредним старешинама на једнодневни излет у Шумарице (Крагујевац).

наставак текста

Излет ученика 6. разреда у Ужице 2017.

Дана 10. јуна 2016. године реализован је излет ученика 6. разреда који је предвиђен Годишњим планом рада школе.

наставак текста

Екскурзија IV разреда 2017.

Једнодневна екскурзија ученика IV разреда изведена је 18. 05. 2017. године на релацији Горњи Милановац – Бранковина – Ваљево – Горњи Милановац. На екскурзију смо кренули у 8:00 са простора испред школе. Из три одељења четвртог разреда кренуло је укупно 54 ученика са три учитеља.

наставак текста

Екскурзија ученика издвојених одељења

У уторак, 9. 05. 2017. изведена је ђачка екскурзија. Ученици издвојених одељења из Црнуће, Д.Врбаве, Враћевшнице, Сврачковаца и Мајдана упутили су се у 7:00 часова у правцу Београда. Прво су посетили Мали Дунав, затим храм Светог Саве, Калемегдан и на крају београдски ЗОО-врт. Кући смо стигли у 20:00 часова.

наставак текста

Екскурзија ученика седмог разреда 2017.

Ученици седмог разреда 27/28. априла 2017. били су на дводневној екскурзији на релацији Горњи Милановац-Велика Плана-Пожаревац- Сребрно језеро- Лепенски вир- Кладово- Неготин-Зајечар- Горњи Милановац.

наставак текста

Екскурзија VI разреда 2017.

У четвртак и петак 27. и 28. априла 2017. године изведена је екскурзија ученика шестог разреда Основне школе "Десанка Максимовић" из Г.Милановца.

наставак текста

Настава у природи 2017

У периоду од 2. априла до 9. априла 2017. ученици I1, I2, I3, II1, II2, III1, III2, III3, IV1, IV2 , IV3 ОШ ''Десанка Максимовић'' из Горњег Милановца и деца из издвојених одељења Сврачковаца, Враћевшнице и Горње Црнуће у организацији агенције „Матовић“ из Чачка, боравили су на настави у природи у одмаралишту Митровац на Тари.

наставак текста

Излет ученика наше школе у Ариље и Пријепоље 25. 3. 2017. године

У складу са Годишњим планом рада школе, 25. 3. 2017. године, реализован је излет ученика у Ариље и Пријепоље. Ученици су у Ариљу посетили цркву Светог Ахилија, задужбину краља Драгутина Немањића, из 13. века. У цркви су ученици имали прилику да виде фреске на којима су приказани владари и архиепископи из династије Немањића, као и чувену фреску Плавог анђела.

наставак текста

Излет у Београд - 2. октобар 2016. године

У недељу 2. 10. 2016. године реализован је излет у Београд планиран Годишњим планом рада ОШ "Десанка Максимовић". Излет је обухватао посету Музеју Николе Тесле, Историјском музеју Србије, Цркви Светог Марка као и шетњу парковима на Ташмајдану и Калемегдану. Циљ посете био је да се ученици упознају са радом Николе Тесле и Михаила Пупина на пољу науке, као и да се упознају са градитељством у духу српског средњовековног градитељства. Излет је био едукативног и забавног карактера. Ученици су на занимљив начин усвојили знања из историје,математике, физике, информатике, географије, српског језика, ликовне културе,биологије, техничког образовања.

наставак текста

ДРУГАРИЈАДА – КАМП ПРИЈАТЕЉСТВА

На овогодишњој „Другаријади“ на планини Копаоник, у периоду од 2. до 7. октобра 2016. године боравиће и 28-оро ученика из наше школе, из издвојених одељења Сврачковаца, Мајдана, Г. Црнуће и Д. Врбаве уз пратњу 4 учитељице.

наставак текста

Излети, екскурзије и настава у природи у 2015/2016. години

Екскурзија петака 2016.

Ученици петог разреда наше школе су у пратњи својих одељењских старешина 11. јуна 2016. посетили Опленац, Орашац, Смедерево, цркву Покајницу код Велике Плане и Шумарице.

наставак текста

Екскурзија IV разреда

Једнодневна екскурзија ученика IV разреда изведена је 11.06.2016. године на релацији Горњи Милановац – Бранковина – Ваљево – Горњи Милановац. На екскурзију смо кренули у 7:00 са простора испред школе. Из три одељења четвртог разреда кренуло је укупно 48 ученика са три учитеља и једним родитељом. Туристички водич се побринуо да време буде рационално искоришћено за сва места која смо посетили.

наставак текста

Екскурзија III разреда 2016.

Ученици трећег разреда са својим учитељима и једним представником Савета родитеља, 10. јуна 2016. године у организацији агенције „ Konvoj- travel“ били су на једнодневној екскурзији, на релацији: Г. Милановац – Сирогојно – Дрвенград – Мокра Гора – Г. Милановац.

наставак текста

Екскурзија школске 2015/2016. године ИО Сврачковци

21. 05. 2016. године ученици из издвојеног одељења Сврачковци ишли су на једнодневну екскурзију.

наставак текста

Излет петака 2016.

У суботу 23. априла 2016. године, ученици петог разреда били су на једнодневном излету у Београду. Излет је реализован у складу са школским програмом, а у организацији и уз пратњу одељењских старешина Марине Николић, Весне Ацовић, Дарка Мијаиловића и Александра Николића.

наставак текста

Излет у манастире

Дана 16. априла 2016. године ученици наше школе, у пратњи наставника веронауке, историје и француског језика, посетили су манастире Жичу, Студеницу и Градац. Циљ излета био је упознавање ученика са културном баштином средњег века у Србији.

наставак текста

Тамо где наука почиње 2

У суботу, 26. 3. 2016. године, за ученике осмог разреда организовали смо студијско путовање у Београд. Посетили смо манифестацију ,,Тамо где наука почиње 2“, која се одржавала на Хемијском факултету у Београду, као и Природњачки музеј на Калемегдану.

наставак текста

Најактивнији чланови УНЕСКО клуба у Београду

У петак, 30. октобра 2015. године, група ученика наше школе била је на једнодневном излету у Београду.

наставак текста

Крагујевачки октобар

Група ученика ОШ "Десанка Максимовић" посетила је, 21. октобра 2015. године, меморијални парк у Шумарицама у близини Крагујевца.

наставак текста

Планови излета, екскурзија и наставе у природи у 2015/2016. години

Настава у природи

пролеће 2016.

I - IV разреда Соко бања

Издвојена одељења (млађи разреди)

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац – Јагодина - Крагујевац (Музеј, Акваријум) – Г. Милановац
излети Горња Црнућа, Крагујевац (биоскоп, позоришна представа)

Први разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац – манастир Враћевшница - Крагујевац- Г. Милановац
излет Ближа околина школе (током године)

Други разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац - Матарушка Бања – манастир Жича - Врњачка Бања - Г. Милановац
излет Таково; Околина школе (током године)
посете Градска библиотека, музеј

Трећи разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац - Мокра Гора (вожња Шарганском осмицом) - Дрвенград - Сирогојно - Г. Милановац
излет Враћевшница

Четврти разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац – Бранковина - Ваљево - Г. Милановац
погледајте како је било на екскурзији
излет Околина школе (током године)

Пети разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац - Топола (Карађорђев град, црква светог Ђорђа) – Орашац (Милићевића јаруга) - Смедерево (тврђава) – црква Покајница - Крагујевац (Шумарице) - Г. Милановац
погледајте како је било на екскурзији
излети Крагујевац (Ботаничка башта, акваријум, гимназија, позориште „Јоаким Вујић“)
Београд: Мали Дунав - Радмиловац, Ботаничка башта, Калемегдан и Зоо врт
Београд: Историјски музеј Србије - интерактивна изложба "Пупин - од физичке до духовне реалности"
посета Музеју рудничко-таковског краја (више пута у току школске године а поготову посета тематских радионица на почетку школске године (редовне посете у склопу наставе историје))

Шести разред

пролеће 2016.

екскурзија Г. Милановац – Јагодина - Ресавска пећина – Ниш - Ђавоља Варош - Г. Милановац
излети Рудник (остаци средњовековног града и Миса - некадашња турска џамија)
Посета манастирима Жича, Студеница и Градац (за све старије разреде)
погледајте како је било на излету
Београд: Историјски музеј Србије - интерактивна изложба "Пупин - од физичке до духовне реалности"
погледајте како је било на излету
посета Музеју рудничко-таковског краја (више пута у току школске године)

Седми разред

пролеће 2016.

екскурзија 1.дан: Г. Милановац – Покајница - Пожаревац (Галерија Барили, Етно парк на Тулби, Народни музеј, Саборна црква) - Виминацијум – Сребрно језеро - Лепенски вир (ноћење)
2. дан: Кладово (ХЕ „Ђердап“, тврђава Фетислам) - Неготин (Мокрањчева кућа, кућа Хајдук Вељка, Музеј Крајуне) - Гамзиград - Г. Милановац
излети Г. Милановац - Таково - Г. Милановац
Г. Милановац - Манастир Враћевшница - Горња Црнућа (Конак кнеза Милоша)- Г. Милановац
Г. Милановац - Крагујевац (Прва крагујевачка гимназија, Шумарице, Музеј „21. октобар“, Акваријум)-Г. Милановац - 21. октобар 2015.
Београд: Историјски музеј Србије - интерактивна изложба "Пупин - од физичке до духовне реалности"
погледајте како је било на излету
посета Музеју рудничко-таковског краја (више пута у току школске године)

Осми разред

пролеће 2016.

екскурзија Горњи Милановац - Нови Сад – Палић – Суботица - Горњи Милановац
Садржај: Обилазак манастира ХОПОВО на Фрушкој гори- СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ (Патријаршиски двор, Карловачка гимназија, Саборна црква) – НОВИ САД (Петроварадинска тврђава, Змајева улица) (преноћиште) – СУБОТИЦА (Градска кућа) – ПАЛИЋКО ЈЕЗЕРО (Зоо врт) – ЗОБНАТИЦА
излети Београд: посета Авалском торњу, краћи одмор и шетња на Калемегдану и гледање представе у неком од београдских позоришта
Београд: Историјски музеј Србије - интерактивна изложба "Пупин - од физичке до духовне реалности"
погледајте како је било на излету
посета Музеју рудничко-таковског краја (више пута у току школске године)

Ученици који су претходне године остварили успехе на такмичењима

почетак децембра

једнодневни излет Посета Фестивалу науке у Београду

УНЕСКО клуб

29. октобар 2015.

једнодневни излет Београд у време Сајма књига
шетња градом (Кнез Михајлова улица) и посета културно - историјским споменицима (Бели двор, Народни музеј (Мирослављево јеванђеље), Ботаничка башта), посета Сајму књига

Посета планетаријуму астрономског друштва „Руђер Бошковић“ у Београду

Ученици шестог разреда наше школе су 24. јуна 2015. године присуствовали предавању из астрономије које је у планетаријуму АД „Руђер Бошковић“ на Калемегдану одржала мр Наташа Станић, астрофизичарка. Имали смо част и задовољство да добијемо бесплатно предавање остваривши успешну сарадњу са овим Друштвом у претходне две године. Мр Наташа Станић се бави истраживањем методике рада са ученицима и утицаја ваншколских активности у планетаријуму на унапређивање квалитета наставе географије и физике.

наставак текста

Посета најактивнијих чланова Унеско клуба Београду

Најактивнији чланови Унеско клуба наше школе посетили су Београд 01. новембра 2014. године у пратњи наставника, координатора УНЕСКО клуба, Весне Ацовић и Иване Весковић.

наставак текста

Једнодневни излет ученика 8. разреда у Београд 11. октобра 2014. године

Разредно веће 8. разреда реализовало је једнодневни излет ученика у Београд који је предвиђен годишњим планом рада ОШ „Десанка Максимовић“.

наставак текста

Излет Еколошке и Историјске секције у Борач и на борачки крш

Чланови Еколошке и Историјске секције, ученици 7. разреда, посетили су 04. 04. 2014. село Борач и освојили Борачки крш који се узиже изнад села.

наставак текста

Посета манифестацији „Фестивал науке Београд 2013“

Као и претходне школске године, ОШ „Десанка Максимовић“ је организовала посету великој манифестацији Фестивал науке, који је ове године био под слоганом „Суперхероји науке“ и који је одржан у Београду од 04 - 08.12. 2013. године. Ми смо фестивал посетили 8. 12. 2013. године.

наставак текста

Излет у Београд

Координатори УНЕСКО клуба, Весна Ацовић и Весна Бајић, су у суботу 26. октобра 2013. године организовали излет у Београд за 18 ученика наше школе.

наставак текста

Међународни дан пешачења

Поводом Mеђународног дана пешачења, 15. октобра 2013., наставници Весна Ацовић, Јелена Мијановић, Ђуро Церанић и Никола Гавриловић организовали су пешачки излет у околини школе у Враћевшници. У излету су учествовали ученици издвојеног одељења у Враћевшници и група ученика из матичне школе "Десанка Максимовић" из Горњег Милановца.

наставак текста

Млади историчари на Руднику

У петак, 19. априла 2013. г, ученици шестог разреда, њих 16, посетили су са својим наставницима историје, Весном Ацовић и Слободаном Аксентијевићем, остатке средњовековних грађевина на Руднику. Ово је била прилика да се кроз дружење, причу, самостално сналажење на мапи и забаву, упознамо са остацима материјалне културе нашег краја.

наставак текста

Посета манифестацији „Фестивал науке Београд 2012“

У суботу, 1. децембра 2012. посетили смо манифестацију „Фестивал науке“ која се одржава од 29. новембра до 2. децембра у Београду. На екскурзију је ишло 40 ученика од трећег до осмог разреда који су остварили запажене резултате на такмичењима у прошлој школској години. Ученици су плаћали улазницу 330 динара, док је школа је обезбедила превоз, ужину и платила улазницу за физичко - ласерски шоу.

наставак текста