Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

историја

Петаци у Музеју рудничко таковског краја-2022

Почетком школске године, 22. и 28. 9. 2022. године реализована је посета Музеју рудничко таковског краја планирана за ученике 5. разреда Годишњим програмом и планом рада школе.

наставак текста

Петаци у Музеју рудничко таковског краја

Према Годињем плану рада школе, током новемра 2019. године,ученици сва три одељења 5. разреда из матичне школе посетили су Музеј рудничко таковског краја.

наставак текста

Изложба Писма Хилде Дајч у ОШ „Десанка Максимовић“

Дана 14. новембра 2018. године, у холу ОШ „Десанка Максимовић“ отворена је изложба Писма Хилде Дајч, у реализацији Весне Ацовић, наставнице историје.

Изложба је посвећена Хилди Дајч, која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште.

наставак текста

Општинско такмичење 2018

На Општинском такмичењу из историје, одржаном 17. марта 2018. године, ученик 8. разреда Јован Ломић, освојио је 2. место, а ученица 5. разреда Андреа Сарић освојила је 3. место. Обоје су се пласирали на Окружно такмичење.

наставак текста

Посетом Музеју рудничко - таковског краја, 4. 10. 2017. године, петаци дали свој допринос обележавању Дечје недеље

Традиционално, на почетку школске године, ученици 5. разреда, у пратњи наставнице историје, Весне Ацовић, организовано одлазе у посету Музеју рудничко - таковског краја. Ове школске године посета је уприличена у првој недељи октобра, 4. 10. 2017. године, како би ученици и на тај начин дали свој допринос обележавању Дечје недеље.

наставак текста

Холокауст – Култура сећања

Након објављеног наградног конкурса за ученике основних школа на тему Холокауст –Култура сећања под покровитељством удружења Хавер Србија ученици наше школе показали су вољу и жељу и учествовали на истом.

наставак текста

Римљани

На часу историје, ученици петог разреда су, на креативан и оригиналан начин, представили начин облачења старих Римљана.

наставак текста

Гостовање Александра Ајзинберга и НВО Хавер Србија у нашој школи

У нашој школи је 9. 3. 2017. године гостовали су Александар Ајзинберг и Соња Виличић и Мина Пашајлић из НВО Хавер Србија.

наставак текста

Ученици петог разреда у посети Музеју рудничко таковског краја

Сви ученици петог разреда матичне школе ОШ "Десанка Максимовић" посетили су Музеј рудничко таковског краја. Ученици су били подељени у две групе и то: ученици одељења 5/2 посетили су Музеј 10. , а ученици одељења 5/1 и 5/3 14. октобра 2016. године.

наставак текста

Излет у манастире

Дана 16. априла 2016. године ученици наше школе, у пратњи наставника веронауке, историје и француског језика, посетили су манастире Жичу, Студеницу и Градац. Циљ излета био је упознавање ученика са културном баштином средњег века у Србији.

наставак текста

Радионица о Холокаусту

За ученике 8. разреда организована је ,13. априла, радионица о Холокаусу у сарадњи са невладином организацијом "Хавер Србија".

Циљеви радионице били су: разумевање универзалности људске патње током Холокауста; разумевање трагичних догађаја и ичних судбина за време трајања Холокауста; промовисање слободарности и хуманости као универзалних људских вредности.

Крагујевачки октобар

Група ученика ОШ "Десанка Максимовић" посетила је, 21. октобра 2015. године, меморијални парк у Шумарицама у близини Крагујевца.

наставак текста

Квиз 200 година Другог српског устанка

Екипа наше школе учествовала је у квизу 200 година Другог српског устанка одржаног 30.04. 2015. године чиме је наша школа дала свој допринос прослави овог значајног јубилеја.

наставак текста

Једини пут

Поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Културни центар Горњи Милановац , Основна школа "Десанка Максимовић" и Удружење грађана "Видо", 23. децембра 2014., у холу школе, представили су филм "Једини пут".

наставак текста

Отварање изложбе слика Између трубе и тишине

Хор ОШ "Десанка Максимовић", под руководством наставнице Мирјане Вучетић, учествовао је на отварању иложбе Између трубе и тишине у Музеју рудничко таковског краја 03. 12. 2014. године. Ученици су отпевали две песме: "Тамо далеко" и "Креће се лађа француска".

наставак текста

Посете ученика петог разреда Музеју рудничко таковског краја 2014

Ученици 5. разреда, традиционално, сваке школске године одлазе у посету Музеју рудничко-таковског краја.

наставак текста

Трибина о старом Милановцу

Ученици наше школе допринели су прослави дана Општине и 199. годишњице Другог српског устанка, учешћем на трибини одржаној тим поводом 24. 04. 2014. у холу школе. Гошће на трибини биле су наше суграђанке, историчари и, уједно, сведоци времена Милена Нешковић и Марија Драшовић.

наставак текста

На једном од часова историје у петом разреду

Приликом обраде наставне теме Стари Рим ученици петог разреда имају прилику да чују и науче и о начину живота старих Римљана. Између осталог уче и о одећи старих Римљана која се није много мењала током старог века и чије је основни део била тога.

наставак текста

Излет Еколошке и Историјске секције у Борач и на борачки крш

Чланови Еколошке и Историјске секције, ученици 7. разреда, посетили су 04. 04. 2014. село Борач и освојили Борачки крш који се узиже изнад села.

наставак текста

Посета ученика петог разреда Музеју рудничко-таковског краја

Почетком сваке школске године ученици 5. разреда, са наставницима историје, одлазе у посету Музеју рудничко таковског краја. Школске 2013/2014. године посета је уприличена у време када је у музеју била постављена изложба "Српски војник у Првом балканском рату".

наставак текста

Такмичења из историје

Овде можете погледати и преузети тестове са претходних такмичења и литературу потребну за такмичење

наставак текста

Млади историчари на Руднику

У петак, 19. априла 2013. г, ученици шестог разреда, њих 16, посетили су са својим наставницима историје, Весном Ацовић и Слободаном Аксентијевићем, остатке средњовековних грађевина на Руднику. Ово је била прилика да се кроз дружење, причу, самостално сналажење на мапи и забаву, упознамо са остацима материјалне културе нашег краја.

наставак текста

ИГРАЈМО СЕ НА ИСТОРИЈСКИ НАЧИН

  • Rome Total War
  • Age of Empires
  • Empire Earth
  • The Kosacs
  • Cezar 3
  • War and peace
  • Glory of Roman Empire
  • Medieval Total war
  • Batlefield

ШТА КАЖЕ ИНТЕРНЕТ О ИСТОРИЈСКИМ ЗАВРЗЛАМАМА

Историјска библиотека

Историјска библиотека је енциклопедија на српском језику у којој можете наћи занимљиве текстове из области политичке и војне историје, као и историје књижевности.

посетите сајт

Библиотека српске културе (Пројекат Растко)

На овој адреси се налази библиотека српске историје са непрегледним и корисним историјским изворима, обиљем текстова и интегралних електронских издања читавих књига.

наставак текста