Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

29. септембар 2018. године

Одржан је пригодан програм на Тргу кнеза Михаила у циљу обележавања месеца против рака дојке. Цео програм обележен је слоганом „Дај педалу раку“. Том приликом ученице 6, 7 и 8. разреда наше школе организовале су продају граничника за књиге које су правиле са библиотекарком Иваном Королејић. Граничници су садржали поруке и мотиве који исказују подршку против рака дојке као и значај превентивних прегледа. Поред тога подршку овој акцији дали су и ученици 7. разреда са својим наставником Гораном Савићем. Они су том приликом извели кратак позоришни комад „ За сваки случај“.

27. септембар 2018. године

Ученици школе у Враћевшници су учествовали на вајарској радионици у оквиру Симпозијума „Радич 2018 – културна баштина као спона матице и расејања“. Радионицу је у Галерији „Задужбина Жиловић“ одржао Ристо Михић, вајар, рестауратор и конзерватор Народног музеја у Београду. Заједно са њим и наставницом ликовне културе, ученици су од глине вајали људске фигуре, посуде, статуе, животиње... Било је ово пријатно и едукативно дружење, а најбољи ученички радови ће бити изложени у Галерији „Задужбина Жиловић“.

25. септембар 2018. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

25. септембар 2018. године

Ученици школе у Враћевшници су посетили изложбу фотографија са Хиландара у оквиру Симпозијума „Радич 2018 – културна баштина као спона матице и расејања“. Симпозијум је отворен у Галерији „Задужбина Жиловић“, када је и постављена изложба. После уводног обраћања аутора Станка Костића, ликовног уметника фотографије, ученици су имали прилику да поставе питања у вези са животом на Хиландару. Аутор је изразио наду да ће његове фотографије утицати на ученике да можда и сами посете Хиландар и још успешније забележе одговарајуће тренутке оком камере.

24. септембар 2018. године

У оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ који реализују Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Полицијском и Школском управом Чачак, за ученике шестог разреда одржано је предавање „Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа“. Предавање су одржали инспектори Полицијске управе Горњи Милановац Наташа Дамњановић и Нинослав Пејчиновић.

21. септембар 2018. године

Промовисана је "Дечја еколошка сликовница" која садржи права и обавезе ученика везане за екологију. Аутори ове сликовнице су др Љиљана Ђуровић и Љиљана Андрић. Ученици млађих разреда су добили примерак ове занимљиве сликовнице.

18. септембар 2018. године

Опремњени су кабинети за историју и географију и за биологију и хемију. Средства за опремање кабинета школа је добила учешћем на конкурсу Министарства правде. у оба кабинета сада постоји интерактивна табла са комплетном опремом, као и нов намештај.

13. септембар 2018. године

Координатор еко- школе, учитељица Мирјана Вучетић учествовала је на Округлом столу под називом „Жене као носиоци промене у области заштите животне средине и усклађеност са политикама EU“. Позив за учешће стигао је од Удружења грађана ГМ оптимист, како би била представљена искуства у раду са децом на сеоском подручју у области заштите животне средине и родне равноправности.

11. септембар 2018. године

Одржана седница Наставничког већа.

5. септембар 2018. године

Основна школа „Десанка Максимовић“ добила је на поклон од ФК „Металац“ лопте за различите спортове. ова сарадња је реализован у оквиру кампање „Изађи напоље, играј се“.

5. септембар 2018. године

Традиционално, ученици првог разреда имали су свечани пријем у Матичној школи у 7:30h, где су погледали представу „Побуна у библиотеци“ са којом је Горан Савић, наставник српског језика, победио на такмичењу „Школска сцена“. Програм су употпуниле рецитације и ритмика, које су са својим ученицима припремиле учитељице четвртог разреда Весна Ивановић и Љиљана Максић. После завршетка свечаног програма и обраћања директорке школе, која им је пожелела добродошлицу, пуно среће и успеха у школи и што више лепих тренутака у школским клупама, учитељице Душанка Грујић и Весна Ковачевић Мирковић су извршиле прозивку ученика и повеле их у своје свечано украшене учионице. Ове школске године Матична школа има 45 ученика првог разреда.

3. септембар 2018. године

Почела је школска 2018/2019. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ има 22 одељења са 463 ученика у Матичној школи и 96 ученика у издвојеним одељењима: у Враћевшници 74 ученика, у Сврачковцима 12 ученика, у Мајдану 7 ученика, у Горњој Црнући 2 ученика и у Доњој Врбави 1 ученик. Поред тога, Матична школа има и продужени боравак. Настава се у Матичној школи реализује у две смене, а у издвојеним одељењима у једној смени. И у овој школској години одвија се кабинетска настава у Матичној школи. Матична школа, као и школе у Враћевшници и Мајдану имају кухињу.