Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

математика

Општинско такмичење 2021. - математика

На општинском такмичењу из математике, одржаном 28.02.2021. у ОШ "Краљ Александар I", ученици наше школе постигли су следеће резултате:

наставак текста

ОНИ СУ НАЈБОЉЕ МИСЛИШЕ

И ове школске године ученици наше школе учествовали су на Архимедесовом математичком такмичењу „ МИСЛИША 2020“.

наставак текста

НАШИ МАТЕМАТИЧАРИ

На Општинском такмичењу из математике које је одржано у суботу 7. децембра 2019. године наши ученици су постигли добре резултате. Међу њима су се истакли следећи:

наставак текста

Посета Фестивалу науке 2017

ОШ „Десанка Максимовић“ је, као што то практикује још од 2012. године, организовала посету великој манифестацији Фестивал науке, који је ове године био под слоганом „Један на један“ и који је одржан у Београду од 14. до 17. децембра 2017. године. Ми смо фестивал посетили у петак 15. децембра 2017. године.

наставак текста

Школски Фестивал науке 2017

Шести школски Фестивал науке одржан је 15. маја 2017.године, као један од догађаја којима смо обележили 25 година постојања школе.

наставак текста

Школски Фестивал науке 2016

Наш пети школски Фестивал науке одржан је 13. маја 2016.године. Научне чињенице и мале кућне експерименте који се ослањају на њу презентовало нам је 170 ученика од другог до осмог разреда.

наставак текста

Школски Фестивал науке 2014

Већ трећу годину заредом организовали смо наш Фестивал науке. Ове године Дан школе је одложен због поплава које су задесиле наш град, па је и наш фестивал одржан 27. маја 2014.године. Фантастичан свет науке презентовали су нам ученици од трећег до осмог разреда. Гости – учесници фестивала су били предствници све три милановачке средње школе које су нам поред експеримената презентовали и смерове које могу да упишу наши осмаци. Наш Фестивал су посетили ученици другог разреда ОШ "Момчило Настасијевић" са својим учитељима, ученици наших издвојених одељења, колеге наставници...

наставак текста

Посета манифестацији „Фестивал науке Београд 2013“

Као и претходне школске године, ОШ „Десанка Максимовић“ је организовала посету великој манифестацији Фестивал науке, који је ове године био под слоганом „Суперхероји науке“ и који је одржан у Београду од 04 - 08.12. 2013. године. Ми смо фестивал посетили 8. 12. 2013. године.

наставак текста

Предлог календара такмичења из математике и рачунарства ученика основних школа у 2013/14 години

Друштво математичара Србије је дало предлог за календар такмичења из математике и информатике

наставак текста

Дирихлеов принцип (задаци за 6.разред)

  • 1. У школи има 30 одељења и укупно 1000 ученика. Доказати да у неком од одељења има више од 33 ученика.
  • 2. У шуми расте 1 000 000 бреза, а на свакој има не више од 900 000 листова. Доказати да у шуми постоје две брезе са истим бројем листова.
  • 3. а) Може ли се тврдити да у одељењу од 34 ученика сигурно постоје бар два ученика чија презимена почињу истим словом? б) А ако би у одељењу било 29 ученика?
  • наставак текста

О разломцима

Овде можете преузети презентацију која објашњава основно о разломцима - како настају, како се записују, о мешовитом броју... (преузми)

На овим линковима можете пронаћи игрице уз помоћ којих можете да провежбате оно што сте научили о разломцима:

www.kidsolr.com

www.visualfractions.com

www.jamit.com.au

Посета манифестацији „Фестивал науке Београд 2012“

У суботу, 1. децембра 2012. посетили смо манифестацију „Фестивал науке“ која се одржава од 29. новембра до 2. децембра у Београду. На екскурзију је ишло 40 ученика од трећег до осмог разреда који су остварили запажене резултате на такмичењима у прошлој школској години.

наставак текста

Предлог календара такмичења из математике и рачунарства ученика основних школа у 2012/13. години

Друштво математичара Србије је дало предлог за календар такмичења из математике и информатике

наставак текста

Сајам науке

Сајам науке је одржан 15. маја 2012. године први пут унашој школи и изазвао је велико интересовање ученика. (Овде можете погледати видео снимак). Поставка је поновљена и 16. маја у холу Дома културе где је поновио успех. У њему су учествовали ученици трећег, четвртог и старијих разреда. Сви ученици су одлично испунили поверене задатке. У спровођењу неких огледа помогао је и бивши ђак генерације наше школе – Александар Јовановић.

наставак текста

Мај - месец математике

Центар за промоцију науке заједно са Математичким институтом САНУ – а покренуо је националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике. Наша школа ће дати свој скромни допринос овој манифестацији мини сајмом науке који ће се одржати у уторак, 15. маја у холу школе. Више о манифестацији Мај месец математике можете сазнати на овој страни шта је математика.

Завршни испит 2012

На овој страни можете наћи Збирку задатака из математике за завршни испит у pdf формату, а на овом сајту урађене задатке из збирке учи слободно.

Питагорина теорема

У геометрији је посебно значајна теорема која носи име Питагоре, а односи се на правоугли троугао или тачније на површине квадрата конструисаних над катетама и хипотенузом. Данас је још увек отворено питање да да ли је баш Питагора пронашао ову теорему, јер је познато да су још стари Египћани знали да је троугао са страницама 3, 4 и 5 јединица правоугли троугао. Познати су многи докази ове теореме а на овој страни можете видети занимљиво представљање ове теореме.

наставак текста