Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

Музејска радионица поводом светског дана Рома 08.04.2016.

Ученици трећег два разреда са учитељицом Горданом Урошевић присуствовали су Радионици "Ромска музика, култура, обичаји“ коју Музеј рудничко-таковског краја организује за ученике трећег и четвртог разреда основне школе, како би на адекватан начин обележили Светски дан Рома, 8.април. Радионица је имала за циљ да упути ученике да мало боље упознају, прихвате и поштују различитост људи који живе поред нас.

Током рада, деца су одговарала на сажета питања у тесту примереном њиховом узрасту, а пре тога су се упознали се са кратком историјом Рома коју им је припремила кустос-педагог Ирена Ђорђевић. У истроијату су могли пронаћи све потребне одговоре на питања.

После предавања имали су задатак, у зависности од групе у коју су распоређени: да нацртају неку сцену из живота Рома, ромску плесачицу. У току рада ученици су слушали ромску музику.

Учешћем у музејским креативним радионицама доприноси се формирању вредносног система код деце, ширењу музејске културе, упознавању и популаризацији музејског наслеђа које се чува.

На поклон смо им однели заставу Рома, рађену на часу ликовне културе.

повратак