Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

актуелно

Обавештење за родитеље будућих првака

Упис у први разред школске 2013/2014. године обавезан је за децу која до 01.09.2013.године имају најмање шест година и шест месеци, а највише седам година и шест месеци (деца рођена 2006.године и деца рођена до краја фебруара 2007.године)

Процедура уписа састоји се од предаје докумената, тестирања зрелости за полазак у школу и интервјуа са родитељима (погледајте савете у овом тексту).

Испитивање ове деце пред полазак у школу врше педагог и психолог.

Након предаје докумената код секретара школе, заказује се тестирање код психолога школе који процењује зрелост детета за полазак у школу. Тест зрелости за школу који се примењује је једноставан за примену, шарен и забаван, није заморан за дете, а процењује тренутни ниво зрелости. Тестирање се користи само као додатна информација у раду са децом.

наставак текста

Сигурним кораком до школе- савети за родитеље ђака првака

Или како помоћи свом детету и себи...

Полазак у школу представља велики преокрет у животу детета и његове породице. Обично је праћен великим узбуђењем, стрепњом, али и страхом који је разумљив, јер дете у потпуности мења начин живота. С обзиром да атмосфера у првим школским данима може утицати на мотивацију за учење, морате бити обазриви и стрпљиви.

Разговарајте са дететом о школи као нечем лепом што га очекује. Разговор можете поткрепити примерима из властитог школовања, истакните вредност пријатељства које ће стећи, учитељицу која ће постати важна особа у његовом животу, значај учења и стицања нових вештина. Свакако, не треба дете плашити учитељицом, школом или обавезама. Teшко дa ћe бити мотивисано за школу и са задовољством прихватити нове обавезе ако му се она приказује као место где престаје игра и где га чека само рад. Не показујте Ваше дилеме или страхове. Чак и коментар упућен другом „кад оно не слуша“, може бити пресудан у стварању слике о нечему што још не познаје.

Радите са дететом на осамостаљивању. Уколико још није савладало вештине као што су самостално коришћење тоалета, свлачење и облачење, везивање пертли, коришћење пробора за јело, морате се потрудити да дете то учини пре поласка у школу или што пре. Несигурност у ситуацијама које захтевају ове радње може бити узрок неприхватања школе.

наставак текста