Еко ћоше

Гостовање астронома и астро физичара Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда

Гостовање астронома и астро физичара Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда део је еко – пројекта који је урадила ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца, а финансирала Општина Горњи Милановац.

Поред циљева који се односе на екологију, смисао пројекта је и отварање школе према друштвеној средини и активнија сарадња са осталим установама које постоје у граду у циљу одрживог развоја

АД „Руђер Бошковић“ и ОШ „Десанка Максимовић“ су 22. априла 2015. године Горњем Милановцу приредили следеће научно-популарне догађаје:

1. Изложбу астрофотографије, великих земаљских и орбиталних телескопа, познатих научника Поставка је била под ведрим небом испред зграде Старог суда у послеподневним часовима до краја концерата поводом прославе Дана општине на градском тргу.

2. Medicea Sidera – Откриће Јупитеровових сателита – научно-популарно предавање у 16. 50 часова у свечаној сали гимназије „Таковски устанак“. Романсирана историјска прича о Галилеју и његовом доприносу схватању Сунчевог система.

3. Комуникација са другим световима – какву поруку послати – научно-популарно предавање у 17. 45 часова у свечаној сали гимназије „Таковски устанак“. Иза наслова који на први поглед чини фантазију, крије се веома озбиљно, научно засновано разматрање. Како треба да изгледа порука уколико желимо да неке садашње или будуће цивилизације буду свесне нашег постојања. Предавање је илустровано примерима порука са Војаџера, Пионира и Аресиба.

4. Посматрања телескопом од 20. 00 часова са крова зграде некадашњих „Дечјих новина“: Месец (између младине и прве четврти) и Јупитер (са својим сателитима), остале планете, галаксије, маглине, јата…

5. Обука за руковање телескопом за заинтересоване наставнике и професоре – током посматрања неба