Еко ћошеШколске вести

Дан планете Земље у ОШ „Десанка Максимовић“ уз Љубивоја Ршумовића и Божидара Мандића

У оквиру пројекта „VIP Ekomotivacija“ ОШ „Десанка Максимовић“ је у петак 22. априла 2016. године обележила Дан планете Земље и пројектни дан Еко-школе, низом занимљивих активности.

Посетиоци су могли да погледају представу Т. Николетића „Чистоћа је од злата јабука“ коју је осмислила учитељица Гордана Урошевић, а извели ученици трећег разреда. Поезију насталу на часу биологије прочитале су ауторке – ученице петог разреда. Заинтресовани гости присуствовали су угледном интердисциплинарном еко-часу професорке француског језика Иване Весковић и професора биологије Дарка Мијаиловића. Четири ученика шестог, седмог и осмог разреда су путем презентација упознали присутне са значајем бриге о Планети. Деца из продуженог боравка су направила изложбу радова од рециклажног материјала. Јасмина Трнавац, професорка ликовне културе одржала је предавање „Уметност и екологија“ и дала нове идеје колегама за наставак рада у овом пољу.

Ученици, родитељи и учитељице издвојеног одељења из Враћевшнице постарали су се око тога да свако научи по нешто о значају правилне исхране и дегустира специјалитете из природе које су припремили.

У холу школе постављена је изложба ликовних радова ученика из издвојеног одељења школе из Враћевшнице на тему: „Пејзажи“ и „Угрожене врсте животиња“ и фото – извештаји о активностима Еко-школе.

Централни догађај ове манифестације био је гостовање дечјег песника Љубивоја Ршумовића и уметника Божидара Мандића, чије је име везано за познату „Породицу бистрих потока“ из Брезовице. Оба госта су искрени борци за Планету и екологију свести. Да су праве вредности неопходне свима нама и деци и одраслима и да је овим програмом дотакнута суштина, најбоље илуструје искрени коментар једне девојчице упућен гостима који гласи: „Хвала вам много, улепшали сте ми живот!“.

Поред познатих гостију, манифестацији су присуствовали: деца и васпитачи ПУ „Сунце“, наставници и учитељи осталих школа у граду, представници општинске Еколошке канцеларије, еколошких удружења грађана „ГМ оптимист“ и „ГМ еко-баланс“ и локални медији. Подршку школи пружили су предузеће „Swisslion Takovo“ и Културни центар Горњег Милановца.