Школске вести

Дечја недеља 2015. године

И ове школске године у нашој школи обележена је Дечја недеља низом активности. Оне су имале за циљ скретање пажње јавности на права и потребе деце, и одвијале су се уз пуно учешће свих ученика, наставника и учитеља.

Ученици старијих разреда су Дечју недељу обележили на следећи начин:

У понедељак, 07. октобра, пригодним програмом у холу школе, хор, певачи, рецитатори и ученици који су говорили о дечјим правима и о Дечјој недељи, отворена је Дечја недеља.

У уторак, ученицима је приказан награђени филм Go Green For Life. Toм приликом Драгана Милорадовић, школски педагог, подсетила је ученике да је наша школа у програму Еко школа, као и на активности које су реализоване током школске године а везане су за екологију. Ученици су упознати и са активностима за школску 2015./2016. годину.

У среду реализован је квиз у коме су учествовали ученици 6. разреда. Такмичиле су се две екипе у пет игара: Изабери тачан чодговор, Слагалица, Хокус-покус, Пешчани сат и Асоцијације. Питања су била везана за градиво из српског језика и књижевност.Ученици су показали добро знање, али и изузетан такмичарски дух.

У четвртак ученици су имали прилику да покажу своју хуманост на делу. Прикупљена је хуманитарна помоћ за мигранте који пролазе кроз нашу земљу у храни, одећи и средствима за хигијену, која је предата милановачком Црвеном крсту. Највише је прикупљено одеће, али и већа количина конзервиране хране и кућне хемије. У оквиру Међународног дана детета, ђаци и наставници наше школе сакупили су 93 000 динара за лечење Тијане Ристановић, ученице седмог разреда ОШ „Краљ Александар Први“.

И, у петак је уз певање француских шансона, и уз уживање у француској музици, затворена Дечја недеља.

Како су ученици млађих разреда обележили Дечју недељу описује ученица Андреа Сарић III2 :

Због разних занимљивих дешавања у којима смо показали своју машту, креативност и спретност, Дечија недеља је била најзанимљивија недеља у години.

У понедељак смо качили плакате које смо правили на тему „Подршка породици – најбоља подршка деци!“ Сви плакати су били прелепи и ми смо били поносни на њих.

У уторак су нам долазиле баке и деке и причали приче из свог детињства. Били смо узбуђени и срећни што су наши драги гости видели каква нам је школа, упознали наше учитеље и наше другаре. Неки од нас су за њих извели представу.

У среду смо доносили биљке, како би још више улепшали нашу и онако лепу школу. У четвртак је организован забавни полигон на ком смо показали спретност и спортске вештине.

Најзанимљивије је било у петак, јер је био маскембал. Дошли су нам и другари из Мајдана и Сврачковаца. Одељења су се маскирала у различите народе. Било је тог дана у нашој школи Јапанаца, Мексиканаца, Британаца, Индијаца и Срба и сви смо били много лепи.

Једва чекамо следеће године Дечију недељу, јер је ова била заиста сјајна.

Ученици из Враћевшнице су Дечју недељу обележили на следећи начин:

У понедељак су ученици дошли у школу у одећи својих родитеља. То је била прилика да на тренутак гледају на свет очима одраслих и да се лепо забаве у неколико бројева већој гардероби. Приказивање филмова у импровизованој биоскопској сали показало се као добра пракса, па су ове године ученици нижих разреда погледали цртани филм „Сто један далматинац“, а ученици виших разреда документарац „Прича о лаву Кристоферу“.

У среду су се ученици такмичили у разним спортским активностима, а у четвртак су се на ликовној радионици окупили сви заинтересовани ученици и од материјала за рециклажу су направили украсне предмете којим су оплеменили хол школе.

Чланови литерарне секције су осмислили питања за квиз „Колико познајете српски језик“, који је на школској сцени одржан у петак. Паралелно са овим, одржано је и финале такмичења ученика нижих разреда у друштвеним играма.

За време трајања Дечије недеље били су изложени панои преко којих су се ученици представљали на француском језику и исписивали поруке о дечијим правима и паметној употреби интернета, а на енглеском језику су бележили најлепше породичне успомене пропраћене одговарајућим фотографијама.

Дечија недеља је окупила ученике и наставнике у заједничким активностима и подсетила нас на основне животне вредности-дружење, солидарност, значај породице…