Школске вести

Екскурзија IV разреда 2017.

Једнодневна екскурзија ученика IV разреда изведена је 18. 05. 2017. године на релацији Горњи Милановац – Бранковина – Ваљево – Горњи Милановац. На екскурзију смо кренули у 8:00 са простора испред школе. Из три одељења четвртог разреда кренуло је укупно 54 ученика са три учитеља.

Уз получасовну паузу за доручак код хотела у Врујцима, око 11:30 смо стигли у Бранковину, где смо у идиличном сеоском амбијенту посетили гроб песникиње . Ученица Андреа Сарић је одрецитовала опоруку Десанке Максимовић, а затим смо отпевали химну наше школе.Кустос музеја је била инпресионирана нашим приказом. Посетили смо и музеј, стару школу, као и цркву проте Матеје Ненадовића. Посебну радост је ученицима пружила могућност да виде амбијент некадашње школе, да седну у скамије, да пишу пером умачући га у мастило, да напишу понешто на пешчаним и воштаним таблицама.

Око 12:30 кренули смо пут Ваљева где смо посетили Народни музеј, један од најлепших музеја у Србији, који својом јединственом поставком чини да посетиоци прођу временски период од праисторије до савременог доба. Присуствовали смо и приказу Разговор Живојина Мишића и војводе Путника. Недалеко од Народног музеја налази се Муселимов конак, здање које представља монументални споменик једног времена о којем су ученици стекли знања из наставе природе и друштва непосредно пред полазак на екскурзију. То је управо и изазвало посебно интересовање за посету овом месту где су на посебан начин доживели амбијент затвора у којем се налазе воштане фигуре истакнутих српских кнезова, Алексе Ненадовића и Илије Бирчанина.

Слободно време након посета наведеним музејима искористили смо шетајући градском зоном затвореном за саобраћај и улицама старог дела Ваљева званог Тешњар, у којем смо имали прилику да видимо много занатских радионица које су и данас активне и представљају симбол Ваљева. Затим су деца провела незаборавне тренутке у парку Пећина: на вештачкој стени, отвореној теретани, спортским теренима и дечијем игралишту.

У 17:00 кренули смо пут Горњег Милановца и испред школе стигли у 19:00 часова.

Сви услови понуђени аранжманом су испуњени, тако да су ученици били задовољни и у разговору по доласку у школу позитивно се изражавали о изведеној екскурзији.

Гордана Урошевић