Школске вести

Екскурзија IV разреда

Једнодневна екскурзија ученика IV разреда изведена је 11.06.2016. године на релацији Горњи Милановац – Бранковина – Ваљево – Горњи Милановац. На екскурзију смо кренули у 7:00 са простора испред школе. Из три одељења четвртог разреда кренуло је укупно 48 ученика са три учитеља и једним родитељом. Туристички водич се побринуо да време буде рационално искоришћено за сва места која смо посетили.

Уз получасовну паузу за доручак код хотела у Љигу, око 9:00 смо стигли у Бранковину, где смо у идиличном сеоском амбијенту посетили гроб песникиње Десанке Максимовић, музеј и стару школу, као и цркву проте Матеје Ненадовића. Посебну радост је ученицима пружила могућност да виде амбијент некадашње школе, да седну у скамије, да пишу пером умачући га у мастило, да напишу понешто на пешчаним и дрвеним таблицама.

Око 11:30 кренули смо пут Ваљева где смо посетили Народни музеј, један од најлепших музеја у Србији, који својом јединственом поставком чини да посетиоци прођу временски период од праисторије до савременог доба. Недалеко од Народног музеја налази се Муселимов конак, здање које представља монументални споменик једног времена о којем су ученици стекли знања из наставе природе и друштва непосредно пред полазак на екскурзију. То је управо и изазвало посебно интересовање за посету овом месту где су на посебан начин доживели амбијент затвора у којем се налазе воштане фигуре истакнутих српских кнезова, Алексе Ненадовића и Илије Бирчанина.

Слободно време након посета наведеним музејима искористили смо шетајући градском зоном затвореном за саобраћај и улицама старог дела Ваљева званог Тешњар, у којем смо имали прилику да видимо много занатских радионица које су и данас активне и представљају симбол Ваљева.

У 17:00 кренули смо пут Горњег Милановца и уз једну успутну паузу, испред школе стигли у 19:00 часова.

Сви услови понуђени аранжманом су испуњени, тако да су ученици били задовољни и у разговору по доласку у школу позитивно се изражавали о изведеној екскурзији.

Сматрамо да је ова дестинација, са поменутим местима посета, изузетно занимљива и корисна ученицима овог узраста, па је предлажемо и будућим генерацијама када буду четврти разред.

Агенција је своју понуду испунила, тако да као корисници њихове услуге немамо примедби већ им можемо упутити само речи хвале.

Учитељице IV разреда: Мирјана Лазић,
Марина Мирковић и Невенка Ковачевић