Школске вести

Екскурзија VI разреда 2017.

У четвртак и петак 27. и 28. априла 2017. године изведена је екскурзија ученика шестог разреда Основне школе „Десанка Максимовић“ из Г.Милановца. Извођач екскурзије била је туристичка агенција „Матовић“ из Чачка.

Ученици шестог разреда наше школе су у пратњи одељењских старешина Марине Николић, Дарка Мијаиловића и наставника информатике Дарка Вранића кренули у 7 часова из Горњег Милановца. У Враћевшници су нам се придружили ученици шестог разреда овог издвојеног одељења са њиховим одељењским старешином Александром Николићем.

Првог дана смо посетили Свилајнац, Ресавску пећину, Водопад Лисине, манастир Раваницу, Јагодину и стигли увече у Ниш на ноћење.

У Свилајнцу смо посетили новоотворени Природњачки центар. У оквиру центра ученици су имали прилику да виде Геолошки времеплов, скелете диносауруса, свет минерала и стена, биодиверзитет Србије, метеоре, остатке мамута, биоархеологију Ђердапа и Дино парк са вулканом.

Ресавска пећина је прва уређена пећина у Србији откривена је 1962. године, а 10 година касније отворена за посетиоце. Спиралном стазом која се спушта на дубину од 80 метара обишли смо 8 дворана смештених у два нивоа. Ученици су уз причу водича уживали у велелепним дворанама и са одушевљењем посматрали пећински накит.

.

Водопад је апсолутно одушевио ученике. Велики Бук или Лисине је водопад у источној Србији, на падинама Бељанице. Водопад се налази на речици Врелу, десној притоци реке Ресаве. Смештен је на око 380 метара надморске висине, у близини Ресавске пећине. Према типу настанка спада у акумулационе водопаде, настале акумулацијом бигра. У подножју је формирано језерце мале дубине, окружено бигреним блоковима. Заједно са извором речице Врело под заштитом је државе, као споменик природе „Водопад Лисине“ и као објекат геонаслеђа Србије.

Направили смо кратку паузу у Деспотовцу.

Манастир Раваница је задужбина кнеза Лазара сазидан 1381. године, а у њему се налази ковчег са моштима кнеза Лазара.

У Јагодини смо посетили Музеј воштаних фигура и Зоо врт. Направили смо краћу паузу у прелепом парку у центру Јагодине.

У вечерњим сатима смо стигли у Ниш у хотел „Видиковац“. Смештај је био на завидном нивоу што је децу одушевило. Хотел је био мало удаљен од центра града али су нам пружили изузетан дочек. Послужена је вечера а после тога је отворена дискотека за ученике.

Другог дана смо обишли знаменитости Ниша, брдо Чегар и запутили се за Ђавољу варош и Крушевац.

После обилног доручка кренули смо у обилазак Ниша. Најпре смо посетили Ћеле кулу у центру Ниша. Кула је подигнута после чегарске битке у којој су узидане лобање српских војника. Кулу је сазидао Хуршид паша заповедник Ниша у знак одмазде за вели број погинулих Турака.

Кренули смо даље аутобусом до спомен парка на Чегру где се одржала Битка на Чегру где је погинуло много Срба али и Турака која је чувена по војводи Стевану Синђелићу. Ученици су овде чули занимљиву беседу о Стевану Синђелићу и чергарском боју.

Обишли смо чувену Нишку тврђаву где нас је водич упознала са историјом тврђаве и њеним најзначајнијим деловима. Тврђава је и место дешавања многих културних манифестација.

Посетили смо затим Народни музеј у Нишу где се налазила поставка из римског периода Ниша.

Прошетали смо градским шеталиштем.

Вратили смо се у хотел на ручак а затим кренули према Ђавољој вароши. Прошли смо Прокупље и 8 км пре Куршумлије, у селу Плочник, покварио се аутобус. Поправку смо чекали наредних 4 сата. Пошто се већ спуштао сумрак, морали смо да одустанемо од Ђавоље Вароши. Кренули смо преко Блаца назад за Милановац. Направили смо паузу у Крушевцу за тоалет и стигли пред школу мало пре поноћи.

Марина Николић