ВраћевшницаШколске вести

Заборављене дечије игре и спортови

У „Задужбини Жиловић“ у Враћевшници је у организацији Удружења грађана „Културни парк Ковионица“ од 25. до 31. октобра одржана регионална радионица „Заборављене дечије игре и спортови“. Поред организатора, у радионици су учествовали Савез Срба Румуније, српскe школe „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара и „Никола Тесла“ из Будимпеште, Основна школа „Десанка Максимовић“ из Враћевшнице и Музеј рудничко – таковског краја. У суботу 27. октобра у дворишту школе у Враћевшници, деца из Темишвара, Будимпеште и Враћевшнице су се представила играма по свом избору у оквиру програма Игре мога краја. Ученици из Враћевшнице су уз помоћ свог наставника физичког васпитања Александра Николића, објаснили правила одабраних игара, а затим их и практично показали. Била је ово дивна прилика да се упознају са играма из других средина и, што им је било посебно занимљиво, са варијацијама игара које се играју у њиховој средини. Овом приликом реконструисане су следеће игре са варијацијама: Разбрајалице, Ан – така – тенус, Берем грожђе, Пошто секо млеко, Јелечкиње – барјачкиње, Школице, а малишани су одмерили вештине и у бацању кликера, прескакању ластиша и гађању из праћке. Такође, урађени су и видео записи објашњења правила игара и њиховог извођења да би се сачувало ово нематеријално благо наше културе.

Радионица је наставила са радом у понедељак 29. октобра у фискултурној сали школе у Враћевшници, где је одржано предавање Дечије игре и спортови. Предавачи Јаворка Јоргован из Савеза Срба Румуније и Весна Ћурчић из Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, говориле су окупљеним наставницима и ученицима о пореклу дечијих игара, симболици, значају за колектив и очување националне свести. У склопу предавања је приказан и документарни филм „Клис и машке“ аутора Милана Брајовића. Указано је на опасност нестајања традиционалних дечијих игара пред налетом нове технологије, као и да овакве радионице и истраживања представљају драгоцени допринос њиховом очувању.

Пројекат „Заборављене дечије игре и спортови“ наставља се у новембру радионицама у Београду и Бијељини, а за следећу годину заказано је ново окупљање у Враћевшници.

наставница српског језика Мирјана Миленковић