Школске вести

Излет у Београд – 2. октобар 2016. године

У недељу 2. 10. 2016. године реализован је излет у Београд планиран Годишњим планом рада ОШ „Десанка Максимовић“. Излет је обухватао посету Музеју Николе Тесле, Историјском музеју Србије, Цркви Светог Марка као и шетњу парковима на Ташмајдану и Калемегдану. Циљ посете био је да се ученици упознају са радом Николе Тесле и Михаила Пупина на пољу науке, као и да се упознају са градитељством у духу српског средњовековног градитељства. Излет је био едукативног и забавног карактера. Ученици су на занимљив начин усвојили знања из историје,математике, физике, информатике, географије, српског језика, ликовне културе,биологије, техничког образовања.

На излет су ишли ученици 6., 7. и 8. разреда. Укупно 70 ученика провело је дан У Београду у пратњи наставника Весне Ацовић, Марине Николић и Дарка Вранића.

У Музеју Николе Тесле ученици су имали прилику да виде сталну поставку доопуњену личним и техничким предметима који су припадали Николи Тесли као и бројним радним моделима. Музеј је ученицима представио и дигитализовану поставку и дигитализоване експонате засноване на ВР технологији и на технологији тродимензионалног мапирања.

У Историјском музеју Србије ученици су могли да виде велику интерактивну изложбу посвећену Михаилу Пупину. Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског рада, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, књижевни рад.

После посете музејима ученици су посетили цркву Светог Марка која је саграђена у духу српског средњовековног градитељства, по угледу на манастира Грачанице. У цркви су могли да виде гробницу цара Душана и патријарха Германа. Ученици су посетили и крипту храма у којој су похрањени краљ Александар и краљица Драга Обреновић.

Ученици су шетали Ташмајданским парком, а на Калемегдану су уживали у шетњи кроз тврђаву, где су имали прилику да посете Војни музеј, да виде т где се Сава улива у Дунав и пре уласка у тврђаву да посете Дино парк.

Весна Ацовић, Марина Николић и Дарко Вранић