Школске вести

Излет у манастире

Дана 16. априла 2016. године ученици наше школе, у пратњи наставника веронауке, историје и француског језика, посетили су манастире Жичу, Студеницу и Градац. Циљ излета био је упознавање ученика са културном баштином средњег века у Србији.

Приликом посета манастирима ученици су имали прилику да виде различите стилове градње, фреске које датирају чак од руге половине 12. века, да прошетају кроз иторију и да схвате значај који је династија Немањића имала у српској историји.

Ученици су прво посетили Манастир Жичу, задужбину првог српског краља Стефана Првовенчаног, у којој су се током средњег века овенчавали сви краљеви династије Немањића због чега је позната и као седмовраата.

Други је био Манастир Студеница, један од најлепших српских средњовековних манастира, чија је црква саграђена као породична гробница Немањића. У манастиру су имали прилику да виде кивоте са моштима Светог Симеона, родоначелника династије, Светог Симона ( Стефана Првовенчаног ) као и Свете Анастасије, мајке Светога Саве. Трећи манастир који су ученици посетили је манастир Градац, задужбина краљице Јелене Анжујске, који је смештен на обронцима планине Голије. У близини самог манастира ученици су се одмарали поред сековитог извора за који се верује да лечи очи.

На путу из Жиче ка Ушћу, возећи се кроз Долину јоргована, ученици су имали прилику и да авиде велику тврђааву, средњовековни град Маглич.