наставаШколске вести

Интердисциплинарни час српског језика и верске наставе

У петак, 2. фебруара 2024. одржан је, интердисциплинарни час српског језика и верске наставе у нашој школи. Ученици 6. разреда су имали прилику да се упознају са веровањима и обичајима у нашем народу кроз векове, из угла књижевности, теологије и историје. Часу су присуствовали и директор Музеја рудничко- таковског краја Александар Марушић, као и родитељи, баке и деке ученика.

Један део ђака је узело учешћа у часу рецитовањем обредних песама и упознавањем са радом Вука Стефановића Караџића, који је информације о веровањима и обичајима нашега народа сакупио у делу “Живот и обичаји народа српскога.“

Историчар Александар Марушић је ђацима приближио богатство обичаја које је народ таковског краја практиковао за велике празнике Божић, Васкрс и Ђурђевдан. Упознао је ученике и са древним обичајима који се данас више не практикују.

О пореклу, настанку и улози обичаја и суштини ова три, горе наведена, празника у православној цркви говорила је наставница веронауке Јелена Стевановић.

Родитеље, баке и деке кроз сећање, како су они некада славили празике и који од обичаја су практиковани у њиховим домовима, водила је наставница српског језика и књижевности Ивана Ђорђевић. Она је покушала да питањима о начину слављења празника пробуди и оживи успомене одраслих, како би ученици имали прилику да сазнају што више о наслеђу старина и животу својих предака.

Иако је један школски час мало за обраду овако широке теме ђаци, наставници и родитељи су се сложили да је искуство понето са њега непроцењиво.