УНЕСКО клубШколске вести

Међународни дан толеранције и Светски дан детета у ОШ „Десанка Максимовић“ у Горњем Милановцу

Традиционално, низ година, УНЕСКО клуб ОШ „Десанка Максимовић “ обележава Међународни дан толеранције 16. новембар и Светски дан права детета 20. новембар. И ове године, тим поводом, уприличена је трибина у холу наше школе.

Учесници трибине били су волонтери Црвеног крста Горњи Милановац, вршњачки едукатори Промоције хуманих вредности, и педагог и психолог школе. Трибина је праћена пригодним програмом којим су ученици од 5. до 8. разреда сликовито приказали како изгледју нетолеранција и толеранција, као и поштовање дечјих права.

Гости и ученици који су пратили трибину и учествовали у њој могли су да се подсете да се толеранција односи на: друге људе, другачија веровања, идеје или начин живота.

Актери трибине су говорили о потреби да се деца упознају са својим правима и да их разумеју јер су и у данашње време млади суочени са насиљем, дискриминацијом по основу пола, вере, нације или социјалног статуса.

Сврха трибине није само била да се обележе међународни дани које обележава УНЕСКО, већ и да се ученици и одрасли сете онога што већ знају о толеранцији и суштини права која рођењем припадају деци.

 

Весна Ацовић, професор историје и Ивана Весковић, координатори рада УНЕСКО клуба ОШ “ Десанка Максимовић