Школске вести

Музејска радионица поводом светског дана Рома 08.04.2016.

Ученици трећег два разреда са учитељицом Горданом Урошевић присуствовали су Радионици „Ромска музика, култура, обичаји“ коју Музеј рудничко-таковског краја организује за ученике трећег и четвртог разреда основне школе, како би на адекватан начин обележили Светски дан Рома, 8.април. Радионица је имала за циљ да упути ученике да мало боље упознају, прихвате и поштују различитост људи који живе поред нас.

Током рада, деца су одговарала на сажета питања у тесту примереном њиховом узрасту, а пре тога су се упознали се са кратком историјом Рома коју им је припремила кустос-педагог Ирена Ђорђевић. У истроијату су могли пронаћи све потребне одговоре на питања.

После предавања имали су задатак, у зависности од групе у коју су распоређени: да нацртају неку сцену из живота Рома, ромску плесачицу. У току рада ученици су слушали ромску музику.

Учешћем у музејским креативним радионицама доприноси се формирању вредносног система код деце, ширењу музејске културе, упознавању и популаризацији музејског наслеђа које се чува.

На поклон смо им однели заставу Рома, рађену на часу ликовне културе.