Школске вести

Настава у природи 2017

У периоду од 2. априла до 9. априла 2017. ученици I1, I2, I3, II1, II2, III1, III2, III3, IV1, IV2 , IV3 ОШ “Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца и деца из издвојених одељења Сврачковаца, Враћевшнице и Горње Црнуће у организацији агенције „Матовић“ из Чачка, боравили су на настави у природи у одмаралишту Митровац на Тари.

После прегледа техничке исправности, у хигијенски чистим аутобусима (4) , 2. априла у 9h, , 227 ученика, 16 учитеља школе и један пратилац , као и директор школе отпутовало је на Митровац на Тари. Деца су смештена у објекат око 13h.

Комплекс се састоји од седам павиљона изграђених у планинском стилу, од којих је један централни а преосталих шест дечји павиљони.. У склопу централног павиљона налази се рецепција, ресторан, кантина, библиотека, продајни пункт, дискотека, сала за забаву.

Ученици IV1, III3, II1,одељења били су смештени у централном павиљону, у другом павиљону ученици III2, IV2 , I1, I2, I3 и ученици из Сврачковаца, а у првом павиљону IV3, III1, II2 и ученици из Враћевшнице и Горње Црнуће. Учитељи у првом павиљону по доласку, установили су да хигијена у собама није била на завидном нивоу. После изнешених примедби, собе су биле чистије и уредније (по нашој процени потребан је већи број радника на одржавању хигијене).

Смештај је био адекватан али сматрамо да је у свим собама већи број кревета ,тако да радници не могу да приђу и очисте комплетан простор. Санитарни чвор неадекватан за тај број ученика – (број кабина за туширање мали, потребан је већи број wc-a).

За све ученике школе, пре поласка, извршен је лекарски преглед. Другог дана боравка у вечерњим сатима, почели су први симптоми стомачног вируса- повраћање и дијареја. Деца су била под медицинским надзором две докторке.( Требало је изоловати неке ученике и медицинска служба да води бригу о њима, док учитељи брину о осталој деци . По препоруци докторке једно дете је враћено кући).За неких 12 до 24 сата опорављали су се, без других тегоба, тако да је проценат ученика са поменутим симптомима као и 8 учитеља до краја боравка износио око 60 %.

У оваквој ситуацији учитељи су даноноћно бдили над децом, а деца су показала максималну солидарност према друговима који су имали здравствене тегобе. Радници који раде на обезбеђивању одговарајућих хигијенских услова, благовремено су мењали постељину, прали гардеробу и чистили простор. Уведена је и ноћна смена.Радници објекта као и управник су нам излазили у сусрет према својим могућностима.

Деца су током боравка имала три главна оброка и ужину. На почетку смо добили јеловник на који смо могли утицати. Услед вируса тражили смо дијеталну исхрану, а у току боравка мењан је још једном јеловник. На празник Благовести могао је ко жели да добије посну храну. Деца која нису јела одрећену храну добијали су нешто у замену. Свако је могао добити, ако жели, додатак.

Поред здравствених проблема који су стварали узнемиреност код учитеља, ипак су остварени следећи циљеви наставе у природи:

– Коришћење климатских услова, правилна исхрана, вежбање одговарајућих телесних активности, организовање спортских, такмичарских и рекреативних игара и усвајање хигијенских навика

– Провера стеченог знања и искуства у непосредном додиру са природом, упознавање и развијање живота у колективу, самостално старање о себи и развијање културе коришћења слободног времена.

Ученици су, из постојећег програма, савладали оне садржаје које је у овом периоду требало реализовати, а организација дневних активности била је прилагођена условима одмаралишта.

Без обзира на временске услове дан је почињао јутарњом гимнастиком. Следило је оцењивање соба где се најуреднијој соби додељује диплома. Рекреативно – сазнајне шетње са подацима прилагођеним узрасту. Током боравка деце свакодневно су се организовале шетње и излети до: Тепих ливаде, Долине шетача, Тисовог дрвета, , пут ка језеру Заовине, излет до ловачке чеке-чека за медведе,обилазак хранилице за срне,посета информационог центра Тара и гледање шумског биоскопа. Све што су сазнали у шетњама применило се на тесту који се радио при крају боравка. (Потребан је већи број рекреатора и оспособљених као рекреатор Гоца.)

Одмаралиште располаже травнатим фудбалским тереном са трибинама, комплексом терена за мале спортове ( кошарка, одбојка, рукомет, мали фудбал ), игралиштем за децу са љуљашкама , пењалицама , клацкалицама … Спортски програм поред традиционалних, штафетних игара обухватао је турнире у фудбалу , између две ватре и скок удаљ.

Са вечерњих друштвено-забавних активности ученици су понели успомене за сва времена. Оне су разноврсне и чине их игре без граница, плесовијадa, вече посвећено талентима, маскенбал и ревијa фризура.

Објекат смо напустили 9. априла 2017.г. у 9h.

Пут Горњег Милановца кренули смо у 10h 20 минута и стигли у 13.45h.

Предлог учитеља:

Сматрамо да је неопходно да, убудуће, неко од учитеља, уз Савет родитеља, учествује у избору објекта, као и да је обавезан обилазак истог пре доношења годишњег програма рада школе како би се обезбедио адекватан боравак и реализација одговарајућих садржаја наставних и ваннаставних активности. Да би били сви услови испуњени може се ићи у мањим групама и раздвојеним терминима.

Учитељица Гордана Урошевић