Еко ћоше

Наша школа – еко школа

У ОШ „Десанка Максимовић“ у Горњем Милановцу се већ две године спроводе активности по школском Програму образовног туризма и еколошког предузетништва.

Почетком школске 2013/2014. године сазнали смо да постоји могућност укључивања школа у међународни програм „Еко – школе“ који својом повељом о статусу Међународне еко-школе и зеленом заставом са одговарајућом ознаком гарантује квалитетан модел васпитања и образовања, што је било у складу са циљевима које смо поставили нашим Школским развојним планом.

Интелектуални власник међународног програма Еко школе је FEE (Foundation for Enviromental Education), чији је једини овлашћени представник и национални члан организација „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“. Програм је подржан од Програма УН за животну средину (УНЕП) и Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО). У Републици Србији међународни програм „Еко-школе“ подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја „као пројекат који има за циљ заштиту животне средине и промовисање образовања за одрживи развој“. Покровитељ међународног програма Еко-школе у Србији је Министарство здравља.

Наша школа је 17. октобра 2013. године званично ушла у ред школа у којима се спроводи међународни програм „Еко школе“, тако да смо постојећи Програм прилагодили захтевима из Упутства за спровођење Међународног програма „Еко школе“ у Србији.

Одмах смо прешли на конкретне активности: упознали смо Савет родитеља школе са програмским корацима и изабрали представнике родитеља (Предрага Торомана и Јелену Мијановић) за чланове Одбора еко – школе. Наравно, добили смо подршку Општине Горњи Милановац, па је члан нашег Одбора и Невена Обрадовић, представница општинске Еколошке канцеларије.

На седници наставничког већа 06. 11. 2013. године, наставник географије Ђуро Церанић представио је интерактивни дидактички материјал: „Зелени пакет“. На истој седници представљена су занимљива међународна и домаћа искуства у реализацији програма: „Образовни туризам у функцији руралног развоја“. Садржаји овог програма су у корелацији са програмом „Еко школе“, па су наставници и учитељи имали прилику да виде нека нова практична искуства и решења у наставном раду која се спроводе у нашој земљи и окружењу.

Повезали смо се са локалним еколошким удружењима, а њихови представници: Бојан Миловановић („ГМ оптимист“) и Светлана Миловановић, („ГМ еко-баланс“) су у нашем Еко-одбору.

Први састанак Одбора еко школе ОШ „Десанка Максимовић“ из Г. Милановца одржан је у четвртак 06. марта 2014. године у 17. 00 часова (слике доле). На састанку су излистане информације, могућности и идеје за спровођење Програма које су присутни међусобно разменили. Подељена су задужења присутним члановима Одбора, међу којима су и ученици и постигнут је договор о даљим корацима у спровођењу Програма.

Учествовали смо у многобројним (планираним и непланираним) акцијама…

Акцију „Рециклажна лига“ осмислила је еколошка организација „ГМ Оптимист“. Тако смо 14. новембра 2013. године прикупили 720 килограма старог папира (слика доле-лево). За ову количину прикупљеног папира школи је исплаћено 2 880 динара. Ђаци су кроз ову акцију научили да се рециклажом једне тоне папира сачува око 17 стабала старости 15-20 година, која би била искоришћена да би се добила целулоза за израду папира. Рециклажом се штеди и значајна количина воде и струје које се троше у процесу производње папира, па смо били вишеструко корисни.

Новац прикупљен у акцији искоришћен је за набавку садница брзорастућег дрвећа врсте Паулонија (Paulownia tomentosa) које је, уз додатак школских средстава, набављено и посађено у децембру 2013. године испред школе (слика горе-десно), а ученици су имали и новогодишњу журку при чему је део прикупљених средстава утрошен на организацију журке (плаћање ди-џеја који је донео опрему за журку).

Уочи новогодишњих празника од нашег сарадника организације „ГМ еко-баланс“смо добили јелку са бусеном коју смо окитили украсима израђеним од рециклажног материјала. Јелка је била изложена у Дому културе у Горњем Милановцу 30. децембра 2013. године, а одмах после изложбе је посађена у дворишту матичне школе (слика горе-лево).

Учествовали смо на изложби под називом: „Ускршња чаролија у палети природних боја и материјала“ у организацији УГ „ГМ еко-баланс“. Изложба је била постављена у Дому културе у Горњем Милановцу 16. маја 2014. године (слика горе-десно). Ученици су кроз ову акцију научили како да украсе ускршња јаја природним бојама и материјалом. Наравно, потрудили су се да остала декорација буде од рециклажног материјала, па у школској архиви имамо пуно фотографија.

Већ две године успешно сарађујемо са предузећем за откуп и рециклажу лименки за пиће „Рикејн“ из Београда.

Представници овог предузећа су 16. 12. 2013. године одржали предавања о рециклажи лименки и утицају на животну средину за ученике трећег и четвртог разреда матичне школе и ученике издвојеног одељења школе у Враћевшници.

У јануарској акцији прикупљања лименки за 31 килограм лименки школи је уплаћено 1800 динара.

У јунској акцији прикупљања лименки за пиће прикупљено је 55 килограма лименки и школи је уплаћено 3 225 динара. О намени овако прикупљених средстава одлучиће Ђачки парламент школе.

У нашој школи је 20. фебруара гостовало Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда са својим мобилним планетаријумом. Највећи број ученика је уживајући у планетаријумским пројекцијама имао прилике да стекне нова и прошири постојећа знања о нашој Планети и Свемиру.

Група талентованих ученика наше школе и Гимназије из Горњег Милановца је присуствовала монтирању школског телескопа (слике доле).

Стручњаци Друштва: Јован Алексић и Александар Оташевић су, поред планетаријумских пројекција које су приказали највећем броју ученика школе, одржали и два популарна предавања на тему: „Настањиви светови“. Током овог дивног дружења са професионалним астрономима и астро-физичарима, ученици су имали прилику да стекну представу о томе колико су наша Планета и брига о њеном очувању, важни за живот свих живих бића која је настањују. Сарадња са АД „Руђер Бошковић“ ће се наставити.

Састанак поводом почетка акције картирања и мапирања дивљих депонија на подручју Враћевшнице и околине одржан је 25. 02. 2014. године у школи у Враћевшници. Поред колега из школе, састанку је присуствовао оснивач УГ „ГМ оптимист“- Бојан Миловановић и председник МЗ Враћевшница- Светозар Нешовић.

Ученици издвојеног одељења школе у Враћевшници су, заједно са професором географије Ђуром Церанићем и председником МЗ Враћевшница Светозаром Нешовићем, почетком марта 2014. године, извршили картирање и мапирање дивљих депонија у Враћевшници и околини (слике доле). Извештај о стању на терену по питању ове врсте депонија биће прослеђен надлежним установама. Еколошка канцеларија Општине Горњи Милановац је већ упозната са резултатима ове акције. Акција ће се наставити и наредне школске године, јер су временски услови били изузетно лоши, а овај део школског подручја обухвата неколико села.

У школском дворишту издвојеног одељења у Враћевшници ученици школе су са професором техничког и информатичког образовања поставили кућице за птице почетком школске 2013/2014 године.

Школска дворишта су важна, централна места у селима околине нашег града. Мештани их воле и чувају, па смо тако недавно од Месне заједнице Доња Врбава добили саднице различитих воћних врста . Ученици су били брижни и вредни, па су одмах са својом учитељицом Александром Топаловић, вероучитељем Николом Гавриловићем и теткицом Олгицом Милић посадили воћке у школском дворишту нашег издвојеног одељења у Доњој Врбави (слике доле).

Изложбе радова од рециклажног материјала и ревију еко-модела направила је наставница ликовне културе Ивана Лазовић Вранешевић у издвојеном одељењу школе у Враћевшници. Ученици издвојеног одељења школе у Доњој Врбави имали су занимљиву новогодишњу и божићну изложбу радова од рециклажног материјала. Продужени боравак у матичној школи је такође окићен ђачким рукотворинама од којих се неки виде на фотографији ускршње изложбе. Неки од најуспешнијих радова налазе се на фотографијама испод.

На почетку реализације Програма било је мањих отпора новим изазовима, али је креативност и задовољство ученика и наставника који су први укорачили у програмске изазове победила, тако да сада радови пристижу и акције теку много брже него што је потребно да се материјал обради и презентује.

Представници ученика од 5. до 8. разреда попунили су 02. 04. 2014. године Упитник за процену стања животне средине, што је други од предвиђених седам обавезних корака у спровођењу међународног програма „Еко школе“. Подаци добијени анализом прикупљених података били су основ за израду школског Еко програма.

На седници Наставничког већа 03. 04. 2014. године одржано је предавање о раду еколошке секције у школама. Предавање је одржала професорка разредне наставе мр Лиљана Ђуровић, координаторка пројекта „Еко школе“ за ОШ „Момчило Настасијевић“ из Г. Милановца.

У суботу 05. 04. 2014. године група наставника, помоћних службеника и родитеља школе извела је акцију крчења корова испред матичне школе. Колико је акција била корисна може се видети на фотографијама испод. Информација о акцији објављена је у локалном листу „Таковске новине“ што можете погледати овде

Отпочели смо уређење Еко-кутка на улазу у матичну школу. У креирању Еко-кутка испоштовали смо сугестије из Упутства за спровођење Међународног програма „Еко школе“ у Србији. Фотографије ће бити ускоро постављене на сајт школе. Замисао је да Еко кутак школе има едукативну сврху. Наравно, поред уживања у посматрању кутка, ту ће се наћи и корисне информације о томе како неговати биљке, како бринути о животињама и природи. Фотографија са леве стране приказује изглед школског простора пре формирања Еко-кутка. Фотографија у средини приказује изглед сталног паноа, а фотографија десно-изглед променљивог паноа.

Еко-пано има и издвојено одељење школе у Враћевшници.

На улазу у школу постављене су кутије за одлагање лименки за пиће, контејнер за батерије и канта за Тетра Пак амбалажу. Џакове за прикупљање Тетра Пак амбалаже поставили смо на оба краја ходника на спрату школе и проследили теренским одељењима уз упутство за спровођење акције „Еко пакет“.

Успоставили смо сарадњу са ЈКП Горњи Милановац које, поред редовног одношења ПЕТ амбалаже и папира које је организовано у целом граду, Тетра Пак амбалажу преузима од наше школе, ОШ „Момчило Настасијевић“ из Горњег Милановца и ОШ „Иво Андрић“ из Прањана. Са овим предузећем смо постигли договор да амбалажу ове врсте преузму када лице задужено за процену прикупљене количине констатује да ће контејнер који ЈКП довози за ту прилику бити напуњен. Домар школе редовно празни џакове и одлаже амбалажу у гаражни простор.

Као и сваке године, учествовали смо у акцији „Очистимо Србију“. Акција је спроведена 12. априла 2014. године. Током акције смо се трудили да селектујемо прикупљени отпад.

Пригодно уређеним паноима у матичној школи обележили смо Дан планете Земље 22. април.

По договору са наставницима ликовне културе, обављен је конкурс за избор рада за школски Еко-лого.

За лого наше Еко школе одабран је рад ученице Кристине Цветковић 8/1. Од пристиглих радова направили смо изложбу поводом Дана школе који обележавамо 16. маја. На школском Фестивалу науке који организујемо у време прославе Дана школе, ученици су демонстрирали израду и употребу малих апарата од рециклажних материјала који раде на обновљиве изворе енергије, као и још много занимљивих едукативних огледа (пречишћавање воде, рециклажа сапуна, соларни колектор од лименки и сл). Ученици Вук Милић и Михајло Станковић направили су мини интервју са посетиоцима школског Фестивала науке уз осврт на спровођење програма „Еко школе“. Интервју се налази у школској документацији. Белешке и фотографије са Фестивала можете погледати овде

 

Предузеће „Тетра Пак“ из Београда 14. маја је гостовало у нашој школи и тада су ученици имали прилике да присуствују радионици у оквиру које је извршена рециклажа ове врсте амбалаже. Том приликом школску документацију везану за спровођење програма „Еко-школе“ прегледала је асистент националног координатора за спровођење Програма у Србији, Драгана Грујичић.

Прву годину реализације Програма завршили смо еколошком представом „Бајка из парка“ за ученике млађих разреда коју су 13. јуна 2014. године извели ученици одељења 1/3 наше матичне школе. Снимак представе налази се у школској документацији. Одељење 4/2 приредило је 28. јуна 2014. године еко- представу за родитеље „Меца и деца“ по сценарију Бранка Милићевића Коцкице. Сличне одељењске представе уприличене су на родитељским састанцима у осталим одељењима млађих разреда.

Ученици одељења 1/3 су у оквиру акције: Еко пакет направили хранилице за птице од Тетра Пак амбалаже. Хранилице ћемо поставити у околини школе на јесен, када птицама буду биле потребне.

За учешће на креативном конкурсу „Еко пакет“, школа је награђена садницама у вредности од 6 923 динара.

Крајем јуна 2014. године конкурисали смо у општинској Еколошкој канцеларији за доделу средстава намењених постизању краткорочних и дугорочних циљева у области екологије. Средства намеравамо да утрошимо на опремање еко кутка школе акваријумом (воденим еко системом) и фонтаном која ће, поред естетске имати едукативну функцију јер ће покретати импровизовану турбину и тако демонстрирати употребу одрживих извора енергије.

Урађен је извештај о реализацији планираних активности током школске 2013/2014. године и направљен је План за активности у школској 2014/2015. години.

Одржане су две седнице Еко одбора школе. Записници се налазе у школској документацији о спровођењу Програма у школи.

Извештај урадила: Драгана Милорадовић, педагог, школски координатор програма „Еко школе“