Донација рачунара

Наша школа је, од МПНТР, а преко ШУ Чачак, 24. 08. 2022. године, добила 24 рачунара марке Lenovo и 1 штампач. Посебно се захваљујемо Школској управи и руководиоцу Школске управе у Чачку Слађани Парезановић за подршку школи.

Стигла пета „Паметна“ табла

У уторак 10. децембра 2019. године, у нашу школу стигла пета по реду „паметна“ табла у учионицу ученика првог и четвртог разреда!

Захваљујемо се нашим донаторима: S.T.T.R. CITTY-B.P.; фирми Skkr „AXTEX“, фирми „INTER TRANS VMV DOO“, Штампарији „RP“d.o.o., Предузећу за производњу и промет„MAKSMIL“d.o.o., Друштву за производњу и промет „PAPIR PRINT“, Фабрици отпорних кеса „FOKA“ d.o.o, предузећу „Nenel Group“ d.o.o, као и свим родитељима одељења 1/1 и 4/1 и учитељици Весни Ивановић, који су новчано помогли ову акцију.

Срећно у стицању нових знања!

Никола Минић

ОШ „Десанка Максимовић“ и овог пута узела је учешће у хуманитарној акцији и показала спремност да помогне својим суграђанима, када је то најпотребније.

У ОШ „Десанка Максимовић“ спроведена је хуманитарна акција прикупљања новчане помоћи за лечење Николе Минића 1996. годиште, оболелог од леукемије. Никола Минић је бивши ђак ове школе, кога наставници и учитељи памте као доброг и одговорног ђака, одличног спортисту и још бољег друга спремног да помогне другима. У хуманитарној акцији за лечење Николе Минића, који се тренутно налази на ВМА у Београду, прикупљено је 105 800,00 динара, а учествовали су сви радници и ђаци ове школе.

Данас је директорка школе Емина Ђурић, са Николином учитељицом Весном Ивановић и наставницом физичког васпитања Љубицом Радуловић, уручила Микану Минићу, оцу оболелог младића, новчану помоћ, у име школе, у којој је Никола добио основно образовање и васпитање.

Оваквим акцијама, ова основна школа, учи своје ђаке да буду солидарни и друштвено одговорни грађани своје земље.

Сарадња ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца и ОШ „Свети Сава“ из Београда

У понедељак, 3. децембра, ОШ „Десанка Максимовић“, у Горњем Милановцу, угостила je представнике Ђачког парламента ОШ „Свети Сава“ из Београда. Посета београдских ђака нашој школи наставак је сарадње започете у мају 2017. године када су представници Ђачког парламента наше школе гостовали у Београду.

Циљ сарадње школа је размена искустава и примера добре праксе у раду.

Са осам ученика, седмог и осмог разреда, ОШ „Свети Сава“ из Београда дошла је др Наташа Станић, професорка физике, сарадница Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ и ауторка научно-популарних наслова „Звездани градови“ и „Астролагија“ у издању Завода за уџбенике и наставна средства, које смо, уз пригодну презентацију, добили на поклон. Наша школа добила је на поклон производе у виду миришљавих сапуна, ароматичних свећа и других козметичких средстава, које праве ученици ОШ „Свети Сава“ из Београда на часовима хемије са својом наставницом, ми смо љима поклонили слику Десанке Максимовић, урамљени рад ученице неше школе.

У оквиру размене искустава у раду, ученици наше школе говорили су о школском Фестивалу науке и раду УНЕСКО клуба, а представили смо и активности ученицика по програму „Еко-школе“. Ученици ОШ „Свети Сава“ говорили су о програму предузетништва, који реализују кроз разне предмете у школи, о манифестацији Базар-пазар, о спортским турнирима и језицима које уче у школи. Нашим ђацима је посебно било занимљиво то што гости имају могућност да уче кинески језик у школи и што њихова школа има редовну сарадњу са разним амбасадама.

Дводневно дружење завршили смо посетом нашег издвојеног одељења школе у Враћевшници где су се гости послужили домаћом гибаницом, питом са печуркама и шам ролнама наше куварице Љиље Ђоковић. Ђаци из Враћевшнице су, такође, кроз сликовиту презентацију, приказали активности школе, а акценат је био на ђачком активизму.

Пошто је наша школа усмерена на одрживи развој, посебно смо поносни на успешну сарадњу са локалном заједницом. Захваљујемо се предузећу Massife group и Саши Маринковићу из Горње Црнуће, који су нам донирали своје производе (слатко, сокове, џемове) из домаће радиности и тиме помогли да обезбедимо поклоне за госте.

Са гостима смо посетили и манастир Враћевшницу. Наша гошћа др Наташа Станић је манастирској библиотеци поклонила своју докторску дисертацију инспирисану делом нашег великог педагога Сретена Аџића, сахрањеног у манастиру. Игуманија манастира, Ксенија узвратила је поклоном књиге о породици Сретена Аџића нашим гостима.

У повратку смо посетили и наш Културни центар у коме су гости погледали изложбену поставку Музеја из Бијелог Поља и разговарали са уредницом програма за децу Валентином Нађ. Културни центар им је поклонио каталоге последњег Бијенала минијатуре и Минијатурног бијенала.

Ђаци обе школе, заједно са својим наставницима планирају наставак ове дивне сарадње са новим идејама, надамо се на радост наших ђака и корист друштва јер „На младима свет остаје“.

Драгана Милорадовић, педагог ОШ „Десанка Максимовић“

Обновњене клупе за ученике у Враћевшници

Школске клупе у Враћевшници су добиле нови изглед ушрафљивањем разнобојних плоча оплемењене иверице. Донатори су крајем прошлог месеца обезбедили тапацирање столица за школу у Враћевшници, а сада и реновирање ђачких клупа. Ученици су одушевљени веселим бојама клупа, које су заједно са тапацираним столицама оплемениле изглед њихових учионица.

Тапациране столице за ученике у Враћевшници

Захваљујући донаторима, тапациране су 44 столице за ученике школе у Враћевшници, а ученици другог разреда су добили девет једноседних клупа и столица. Столице су разнобојне и ученици су их дочекали са одушевљењем. Такође, новим и удобнијим столицама су обрадовани и наставници, свака учионица је добила по једну столицу за катедру.

Добили смо музички (Орфов) инструментаријум

Књижара „ПРИМА“ и књижара „НАЈ“ обрадовали су ученике ОШ „Десанка Максимовић“ новим наставним средством Орфовим инструментаријумом. Од три комплета које је школа добила један ће користити ученици издвојеног одељења осмогодишње школе у Враћевшници. Музички (Орфов) инструментаријум је обавезно наставно средство у основној школи. Комплет садржи:

• Ритмичке инструменте (звечка без прореза, звечка са прорезом, кастањете, звучни дрвени ваљак, дрвени добош, дрвени штапићи – клавеси, триангл мањи, триангл већи, чинели, бубњић, маракас)

• Мелодијске инструменте (нотатон 8п, нотатон 25с)

• Батиће

• Школицу за Орфов инструментаријум

Цео комплет је пригодно упакован у прикладну торбу.

„Ученици се увек обрадују свакој новини у наставном процесу, па им је овај поклон дошао као право освежење на часовима музичке културе. Свако извођење песме сада може бити обогаћено музичком пратњом, коју ученици самостално изводе. Коришћење Орфовог инструментаријума код ученика омогућује развијање, како музичког слуха, тако и логичког и математичког размишљања“,изјавила је наставница музичке културе Ивана Тодоровић.

Опремљени „Паметни кабинети“ у четвртој основној школи

На основу јавног конкурса, које је Министарство правде расписало у фебруару месецу, ОШ „Десанка Максимовић“ конкурисалa jе пројектом под називом „Паметни кабинети“. Влада је на седници одржаној дана 17. 5. 2018. године донела решење 05 Број: 401-4525/2018 о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, чије решење је објављено у Службеном гласнику Републике Србије, где се од 130 установа, којима су средства додељена, нашла и ова горњомилановачка школа. ОШ „Десанка Максимовић“ за свој пројекат „Паметни кабинети“ добила је 662. 813, 00 динара, од чега је опремила два кабинета (кабинет за биологију и хемију и кабинет за историју и географију) паметном таблом са тач скрин монитором, пројектором, лап топом и комплетним намештајем за те две учионице. Почетком јуна 2018. године у Београду у Клубу посланика Министарства правде закључен је писмени уговор којим се одређују права и обавезе школе око трошења наменских средстава по конкурсу Министарства правде, а на основу одрађеног пројекта. Како је новац школи уплаћен половином августа месеца ове године, то је школа пре почетка школске године комплетно опремила оба кабинета.

Пројекат„Паметни кабинети“ и њихово опремање допринеће унапређивању дигиталних компетенција ученика и наставника као и употреба информационо-комуникационих технологија у реализацији образовно-васпитног процеса. Циљ школе је да подстакне наставнике у коришћењу савремених достигнућа информационо комуникационе технологије у образовном процесу, као и развијање вештине за реализацију квалитетније и садржајније наставе, која ученицима приближава градиво, чинећи га очигледнијим, процес учења чини занимљивијим, а стечена знања применљива у пракси (животу). Овим осавремењавањем кабинета желимо да подигнемо ниво свести и наставника и ученика према процесу сталног учења, усавршавању и модернизацији образовног процеса. Применом и имплементацијом интерактивне табле у наставни процес наставницима и ученицима биће омогућено да осмисле и креирају мултимедијалне презентације напредне технике као и рад са софтверским апликацијама: Open, SanKor, MozaBook, Emaze, Mimio, Ovej.

Интерактивна табла је најсавременије учило које омогућава пројектовање слика са рачунара, коришћењем дигиталног пројектора. Наставник и ученик могу манипулисати графичким елементима користећи посебну оловку, а белешке које уноси наставник могу се конвертовати и сачувати у текстуалном облику. Уз помоћ софтвера који прати интерактивне табле наставник може сачувати комплетно своје предавање и касније га репродуковати. Захваљујући интерактивним таблама могуће је укључивање мултимедијалног садржаја у процес наставе, као и много активније учешће ученика, него што је то случај у класичној настави. Ова табла побољшава квалитет учења, а интерактивне могућности су од посебног значаја за рад са децом ометеном у развоју. Интерактивна табла се може користити и приликом извођења психомоторних вежби. Пошто ОШ „Десанка Максимовић“ већ три године има две паметне табле, једну у млађим разредима и једну у кабинету за математику, примећен је значајан напредак код ученика који раде са паметном таблом.

Традиционалну наставу одликује фронтални облик рада и обично једносмерна комуникација између наставника и ученика. Због једносмерне комуникације ученици нису довољно активни и мотивисани за праћење наставе и индивидуално напредовање. Уз интерактивну таблу ученици пажљивије и са већим интересовањем прате мултимедијалне презентације боље памте садржаје и активније учествују у процесу прихватања нових знања.

Наставници и ученици ОШ „Десанка Максимовић“ су изузетно задовољна што сада имају квалитетнију наставу, из поменутих предмета, која ће им омогућити лакше и ефикасније усвајање функционалног и трајног знања из поменутих предмета, а нова опрема ће задовољити техничке и информационе потребе за рад у ери брзог напретка информационих технологија.

2000 дигиталних учионица

Влада Републике Србије је посредством Министарства просвете, науке и технолошког развоја у 2018. години отпочела пилот пројекат дигитализације наставе који обухвата извођење наставе уз коришћење најмодернијих дигиталних образовних материјала.

За учешће у овом пилот програму су потребни наставници који желе да примене дигиталне могућности на часу за добробит својих ученика. У нашој школи овом пројекту се прикључила наставница Весна Ацовић, наставник историје. Веснa је прoшла адекватну обуку и добила опрему уз коју ће моћи да изводи наставу, као и најсавременије дигиталне образовне садржаје – електронски уџбеник.

У оквиру процеса дигитализације у Републици Србији веома важну улогу игра увођење дигиталних технологија у процес наставе. Новија истраживања потврђују већу мотивисаност и ангажованост ученика на часовима уз употребу дигиталних образовних материјала. Очекујемо и боља постигнућа…

Донација лопти нашој школи

У среду, 5. септембра 2018. године, је у фискултурној сали ОШ „Десанка Максимовић“, ФК „Металац“ одржао демонстрациони тренинг у циљу промовисања спорта и здравог зивота. Пре тога је Бојан Леонтијевић, спортски директор Фудбалског клуба „Металац“, школи уручио поклон лопте за све спортове.

Наставак радова у Сврачковцима

Настављени радови на замени столарије на школи у Сврачковцима. Након замене 8 прозора на две учионице половином децембра прошле године, сада је замењено још 5 прозора на ходнику, кухињи и WC-у и тиме комплетирана цела четвороразредна школа издвојеног одељења ОШ „Десанка Максимовић“ у Сврачковцима. Радови су изведени захваљујући нашим предузетницима Миловану Драшкићу и фирми „СВИН“, који је школу помогао са 130 000 динара, и Небојши Лазићу и фирми „АЛТЕРА“ која је извела радове за школу. Сада ће ученици у Сврачковцима са својим учитељицама друго полугодиште започети у лепшем и топлијем амбијенту.

Замењена столарија у Сврачковцима

Дана, 15. децембра 2017. године успешно смо обавили сарадњу са господином Небојшом Лазићем и фирмом „Alterra“ из Сврачковаца која је донирала и уградила осам нових PVC прозора за две учионице. Веома смо захвални на овој изузетно племенитој и великодушној иницијативи која ће обезбедити бољу енергетску ефикасности и квалитетније образовне услове. Предузеће „Аlterra“ препознало је одлучност школе да у неповољним условима истрајава у побољшању квалитета живота и рада на селу и сходно томе проценило могућност своје подршке школи, на радост ђака и мештана Сврачковаца.

Донација „Сосијете женерал“ банке ОШ „Десанка Максимовић“

Још једна у низу донација ОШ „десанка Максимовић“ у износу од 30 000, 00 динара омогућила је куповину два микрофона и Активне звучне кутије од 400 W која ће осавременити и олакшати свакодневну наставу не само музичке културе, него и сваког другог предмета где је потребан добар звук. Кутија је лака за ношење из учионице у учионицу, а поред тога предност овог апарата над обичним звучницима је у томе што са њене задње стране постоје улази за три микрофона, бубице, лаптоп, телефон, таблет, флеш меморију, СД картицу и др. Кутија ће се користити за све манифестације у школи, типа трибина, представа и других свечаности које се одржавају у школским просторијама.

„Веома смо захвални експозитури банке „Сосијете женерал“ у Г. Милановцу , а посебно директору Зорану Цветићанину, само још једном у низу наших суграђана, који је препознао квалитет наше школе и изашао у сусрет остваривању наших циљева у осавремењивању наставе“, изјавила је Емина Ђурић, директор школе.

„Овом донацијом смо хтели да укажемо једно велико поштовање колективу ове школе на досадашњем раду и залагању. Са друге стране, ми као банка, донацијама које дајемо сваке године, показујемо коорпоративну одговорност и надам се да ћемо и у будуће имати лепу сарадњу. Свакако им желимо пуно успеха у даљем раду“, рекао је менаџер експозитуре „Сосијете женерал“ банке у нашем граду Зоран Цветићанин.

Донација рачунара

Основна школа „Десанка Максимовић“ добила је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја донацију од 10 комплетних рачунарских јединица за увођење информатике и рачунарства као обавезног предмета од 5. разреда. Посебна захвалност Школској управи и руководиоцу Школске управе у Чачку Слађани Парезановић за подршку школи. Директор школе Емина Ђурић преузела је опрему у суботу 2. 9. 2017. године у просторијама ШУ. ОШ „Десанка Максимовић“ једна је од три школе из Моравичког округа, која је добила ову донацију.

Лепе вести из Мајдана!!!!!

Ученици Основне школе „Десанка Максимовић“, издвојено одељење Мајдан, почели су нову школску годину у реновираним учионицама, захваљујући доброј вољи и широкогрудости наших донатора.

У договору са пословодством предузећа Рудник и флотације „Рудник“ д.о.о. Рудник, Дарком Вукобратовићем, директором предузећа Contango d.o.o. и власником предузећа Рудник и Илић Ацом, генералним директором предузећа Рудник и флотације Рудник, у мајданској школи је замењена прозорска столарија на учионици, замењене су подне површине и ревилитализовани су зидови обе учионице и урађена је адаптација друге учионице за потребе наставе физичког васпитања, такође је решен проблем грејања у зимском периоду заменом дотрајале пећи.

Велики допринос реновирању школе у Мајдану дао је Жарко Савићевић, директор фирме „S-group“, која је финансирала реконструкцију дотрајале електроинсталацијске мреже уз стручну помоћ и консултацију Жељка Живчевића, директора Електродистрибуције Горњег Милановца.

Овом приликом се захваљујем свим људима добре воље који су учење и живот у школи учинили бољим и пријатнијим: Дарку Вукобратовићу, Илић Ацу, Данијели Огњановић (правник), Дубравки Томић (саветник за пословну комуникацију), Весни Вучковић (грађевински инжењер), Савићевић Жарку, Живчевић Жељку, Поповић Радиши.

Данас мајданска школа има деветоро ученика од предшколског до четвртог разреда и надам се да ће се уз моје залагање и залагање директорке Емине Ђурић број ученика из године у годину повећавати.

Свим колегама и ученицима желим срећан почетак школске године!

Нов намештај у Доњој Врбави и Горњој Црнући

9. маја 2017. стигао је нови намештај у школе у Доњој Врбави и Горњој Црнући.

Школске клупице

Родитељи наше школе, настављају традицију, донаторства, па је тако школа поновљена са осам клупица за ђаке старијих разреда, које су постављене на другом спрату, у ходнику школе, испред кабинета. Захваљујемо се Александру Јаковљевићу и Милошу Штуловићу, родитељима који су уложили труд ,време и материјал у жељи да помогну школи и деци обезбеде лагодније и квалитетније услове боравка у школи. Ђаци који су на великим одморима стајали испред кабинета, сада могу да седе, а њихово задовољство можете видети по осмеху.

 

Наши донатори – Мајдан

Крајем октобра, у договору са родитељима ученика, започели смо акцију прикупљања средстава за обнову наставних средстава и оплемењивање школског простора. Обратили смо се за донацију приватним предузетницима у Мајдану и предузећу „Рудник олова и цинка“ д.о.о. на Руднику.

Зоран Петровић, власник фирме д.о.о.“Петровић“, донирао нам је 10 000 динара, а предузеће „Рудник“ д.о.о. нове клупе, столице, ормарић, катедру и струњачу, а 26.12.2016.у 17:00, у Дому културе на Руднику, ученици ће на поклон добити и Новогодишње пакетиће!

Сви смо пресрећни и захвални Дарку Вукобратовићу (директор предузећа Contango d.o.o. и власник предузећа Рудник), Ацу Илићу (генерални директор), Дубравки Томић (саветник за пословну комуникацију), Данијели Огњановић (правник) и свим добрим људима који су нам изашли у сусрет.

Наши донатори

ОШ „Десанка Максимовић“ традиционално негује квалитетну и добру сарадњу са родитељима и привредницима из локалне заједнице, па је школске 2015/2016. године покренула акцију прикупљања донација за опремање учионица школским намештајем и наставним средствима у циљу побољшања квалитета васпитно – образовног рада. Од средстава из донација, набављене су нове клупе, столице и катедре за четири учионице, а од наставних средстава две интрактивне табле, два пројектора, четири лаптопа, три ЦД плејера и др. Наши суграђани препознали су значај помоћи школству на велику радост ученика, њихових родитеља и наставног особља. Захваљујемо се свим донаторима наше општине, али и великим компанијама широм Србије, које су изашле у сусрет нашим потребама.

Захваљујући нашим донаторима деца у нашој школи су срећна и сада уче много лакше и са задовољством, а они који у својим учионицама још увек немају ове новине, са нестрпљењем их ишчекују. Надамо се још интензивнијој будућој сарадњи са нашим донаторима.

Велику захвалност исказујемо: Компанији „Тетра Пак“ Г. Милановац, Предузећу за производњу боја и лакова „Звезди- Хелиосу“, „Звезди- Хелиосу“ – синдикату – Зорици Ломић, Предузећу за производњу, промет и услуге „Move“ Д.О.О, Предузећу за производњу етикета „Максмил“ Д.О.О., Штампарији „Печат” СЗР, „Пет Плус Монт“ АЛУ И ПВЦ столарији, „Дунав” осигурању, Предузећу за производњу картонске амбалаже „РГМ-ПАК“ Д.О.О. Г. Милановац, Штампарији „Папир Принт“ Д.О.О., Гвожђари „Невен Комерц“, Штампарији “Ротопак“ – Зоран Богосављевић, „С“ групи, Штампарији „РП“ – Марко Ракић, Етно кафани Луњевица банци, Предузећу за саобраћај, трговину и туризам „Конвој травел“, Кафићу „Ескобар“, Кафићу „Трим“, Фотостудију „Престиж“, Интернационалном транспорту „МЗМС“ Сјеница, Агенцији “Прима“ – Дарко Вукашиновић, Књижари „Нај“, Пекари „Зебра“ – Бошко Перишић, Превознику „Твинс- Транс“ Бошко Петровић, Продавници боја и лакова „Боје“ – Бобан Жиловић, Угоститељској радњи „Grill G“ – Драган Грујић, Занатској задрузи „Зафер“ – Јелена Весковић, Руднику и флотацији „Рудник“– Ацо Илић, Прехрамбеној продавници „Саша“, Галерији М. Вучићевић, Пекари „Симовић“ – Ивица Симовић, Ресторану „Норвешка кућа“, Бензинској пумпи “ Лика“, Компанији „Swisslion-Тakovo“, Производно-прометном и услужном предузећу „Петровић“ Д.О.О. Мајдан – Јелена Петровић , Пекари „24 СКД“ Г. Милановац – Саша Миловановић, Пекари „Мома“ Г. Милановац – Александар Симић, Угоститељској радњи „Наполи“ – Александру Микулићу, СУР „Елита“ – Микану Обрадовићу, Миловану Дршкићу – „Svin„, Небојши Лазићу – „Altera„, Омладинском кошаркашком клубу „Таково„, Кошаркашком клубу „ГМ – 032„, „Металац“ А.Д., Весни Симовић, Кинеској робној кући у Г. Милановцу, Телекому Србије, Електропривреди Србије, „Societe Generale“ – Зоран Цветичанин, родитељу Горану Јеремићу – Враћевшница, родитељима 32 одељења Јовану Ђукићу и Дејану Нешовићу, као и свим родитељима ученика из одељења 21 и 22 код учитељица Весне Ивановић и Љиље Максић.

Ево, како изгледају 4 учионице у Матичној школи и 1 учионица у Г. Црнући.