УНЕСКО клубШколске вести

Обележен Дан Уједињених Нација у ОШ „Десанка Максимовић”

Основна школа „Десанка Максимовић” традиционално је обележила Дан Уједињених нација, који се у целом свету прославља 24. октобра. Чланови УНЕСКО клуба школе, предвођени наставницом историје Весном Ацовић, и ове године су вредно радили и направили пригодан програм који је уприличен у холу школе. У програму су учествовали ученици школе, као и гости, ученици из Италије, Шпаније, Русије и Турске који се налазе на Интеркултуралној размени у нашем граду. Као и сваке године, програм је био интернационалног карактера, а циљ је био представљање земаља из којих наши гости долазе.

Кроз веома богате презентације, праћене садржајним текстом и аутентичним сликама, публика је могла да се упозна са најважнијим сегментима који се тичу сваке од ових држава. Поред основних информација везаних за географски положај, површину и број становника, представљени су бројни природни локалитети и грађевине које су се нашле на УНЕСКО-вој Листи светске културне баштине. Публика се такође могла упознати са националном кухињом сваке од ових земаља, као и музиком која је уткана у традицију ових народа. Хор наше школе је на крају сваке презентације извео по једну песму која потиче из поменутих земаља, а отпевали су и Оду радости, химну Европске уније. Гости су такође узели учешће у програму кроз представљање на матерњем језику и на тај начин успешно приближили своје државе публици.

Програм је затворен представљањем два српска елемента који су уписани у УНЕСКО-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа – српске славе и обичног народног кола, тј. кола у три. Ученици наше школе су се показали вични и у свирању, па су одсвирали једно коло, а остали су играли и на најлепши могући начин затворили програм.