Еко ћошеШколске вести

Посета планетаријуму астрономског друштва „Руђер Бошковић“ у Београду

Ученици шестог разреда наше школе су 24. јуна 2015. године присуствовали предавању из астрономије које је у планетаријуму АД „Руђер Бошковић“ на Калемегдану одржала мр Наташа Станић, астрофизичарка. Имали смо част и задовољство да добијемо бесплатно предавање остваривши успешну сарадњу са овим Друштвом у претходне две године. Мр Наташа Станић се бави истраживањем методике рада са ученицима и утицаја ваншколских активности у планетаријуму на унапређивање квалитета наставе географије и физике.

Овом приликом ученици и наставници су стекли непроцењиво образовно искуство које повезује садржаје физике, математике, хемије, биологије, географије, историје и астрономије. На крају смо чули и стихове Љубивоја Ршумовића који су одлично уклопљени у завршетак овог занимљивог практичног научног предавања.

После предавања смо прошетали Калемегданом, срели занимљиве групе страних туриста, а неки су се фотографисали и испред Војног музеја. Неки ученици су први пут у Београду, тако да смо њих и остале подсетили на многе знаменитости нашег главног града. Прошетали смо кроз Кнез Михајлову улицу и видели факултете који се ту налазе, што је ученицима било занимљиво, па смо излистали разне професије и занимања која се ту стичу. Успут смо користили и техничке могућности које су у вези са наставом географије, па смо преко мобилних телефона проверавали нашу позицију на мапи. У повратку смо из аутобуса запазили занимљиве мурале, уметничке графите и необичне рекламе које упућују на значај примењене уметности за развој естетике.

Киша и хладно време нас нису спречили у томе да у овој посети Београду и планетаријуму уживамо активно учећи важне ствари.

Посебно смо захвални Општини Горњи Милановац која нам је омогућила превоз ученика до Београда, препознавши оријентацију наше школе на одрживи развој и активно учење. Све ово је резултирало и одличним успехом наших ученика на завршном испиту на коме су ученици остварили најбољи резултат у општини из математике. По збирним резултатима и резултатима на тесту из српског језика смо на другом месту у општини.

Надамо се да ћемо и убудуће оправдавати указано поверење и наставити да напредујемо заједно са нашим сарадницима, на радост наших ученика и њихових родитеља.

Извештај урадила:

Драгана Милорадовић, педагог