Еко ћоше

Пројектни дан Еко – школе 21. априла 2017. години

РАЗГОВОР СА ВЕТЕРИНАРОМ

Након изложбе кућних љубимаца деца су имала прилику да постављају питања ветеринару Весни Нешковић. Поједина питања ученици су унапред припремили у договору са учитељима и наставницима, док су део питања постављали инспирисани виђеним животињама на изложби. Ветеринар Весна решила је бројне недоумице које су деца имала у вези са својим љубимцима.

Дана 21. априла 2017. године у оквиру пројектног дана Еко-школе, обележен је Међународни дан планете Земље. Тим поводом у ОШ „Десанка Максимовић“ одржане су различите активности:

– изложба кућних љубимаца

– музичка нумера на гитари: Michael Jackson: „Man in The Mirror“ у извођењу Теодоре Мијаиловић и Давида Јаковљевића (6/2)

– разговор ученика са ветеринаром Весном Нешковић

– изложба мапа биљног света у околини матичне школе и издвојених одељења

– изложба радова од природног и рециклажног материјала ђака из Враћевшнице

– изложба радова ученика одељења 1/3 и учитељице Невенке Ковачевић у виду паноа посвећеног птицама

– гледање Еко филмова

– презентација тематског дана посвећеног пролећу (примена интегративне наставе у пракси) – Вера Михаиловић и Биљана Марковић.

ИЗЛОЖБА КУЋНИХ ЉУБИМАЦА

У договору са ученицима и уз помоћ њихових родитеља, бака и дека, ученици су довели (донели) различите врсте животиња. Већина животиња била је изложена у холу, где су ученици имали прилике изблиза да се упознају са папагајима, рибицама, зечевима, корњачама и сл. Крупније животиње су морале да буду напољу, док су оне које су могле да стану у наручје власника пуштене унутра. Деца су са великом интересовањем и одушевљењем испратила изложбу.

Циљ ових активности је да деца развију љубав и емпатију према животињама учећи како да им помогну и како да ту бригу о животињама повежу са бригом о људима.

Након изложбе кућних љубимаца, као увод у разговор ученика са ветеринаром, уследила је музичка нумера „Man in The Mirror“ (Michael Jackson) у извођењу Теодоре Мијаиловић и Давида Јаковљевића (6/2). Ова нумера одабрана је у складу са циљем пројектног дана и прокламује буђење свести о значају хуманог односа према људима.

РАЗГОВОР СА ВЕТЕРИНАРОМ

Након изложбе кућних љубимаца деца су имала прилику да постављају питања ветеринару Весни Нешковић. Поједина питања ученици су унапред припремили у договору са учитељима и наставницима, док су део питања постављали инспирисани виђеним животињама на изложби. Ветеринар Весна решила је бројне недоумице које су деца имала у вези са својим љубимцима.

ИЗЛОЖБА МАКЕТА ШКОЛА

Ученици матичне школе и издвојених одељења (Мајдан, Сврачковци, Г. Црнућа, Враћевшница) израдили су макете својих школа и мапе биљног света у околини.

ИЗЛОЖБА РАДОВА ОД ПРИРОДНОГ И РЕЦИКЛАЖНОГ МАТЕРИЈАЛА

Претходне активности обогаћене су и пригодним паноима постављеним у холу школе. На једном од њих су радови ученика одељења 1/3 и учитељице Невенке Ковачевић посвећених птицама, под насловом „Станарице – наша обавеза“. За овај пано ђаци прваци и њихова учитељица су инспирацију нашли у шумарку иза наше школе у коме често, поред симпатичних веверица, виђамо и већину ових птица.

У Еко кутку постављена су и следећа два паноа у циљу развоја еколошке свести код ученика, заштите и очувања природе и животне средине, еколошке етике и заштите животиња.

ПРОЈЕКЦИЈА ЕКО ФИЛМОВА

У учионици одељења 3/2 приказани су следећи кратки еколошки филмови:

– „Зар ми овде живимо“

– „Прекрасни призори воде у природи“

– „Погледајмо иронију о нашем утицају на планету“

– „Најлепша места на Земљи“

– „Еко сутра“ – едукативни филм о изворима енергије.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТЕМАТСКОГ ДАНА ПОСВЕЋЕНОГ ПРОЛЕЋУ

У наставничкој канцеларији учитељице Вера Михаиловић и Биљана Марковић одржале су презентацију тематског дана посвећеног пролећу. Практично су приказале, уз серију фотографија, кораке у планирању и извођењу интегративне наставе у пракси.

Извештај урадила: Наташа Дрмић – педагог приправник