Школске вести

Сарадња ОШ „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца и ОШ „Свети Сава“ из Београда

У понедељак, 3. децембра, ОШ „Десанка Максимовић“, у Горњем Милановцу, угостила je представнике Ђачког парламента ОШ „Свети Сава“ из Београда. Посета београдских ђака нашој школи наставак је сарадње започете у мају 2017. године када су представници Ђачког парламента наше школе гостовали у Београду.

Циљ сарадње школа је размена искустава и примера добре праксе у раду.

Са осам ученика, седмог и осмог разреда, ОШ „Свети Сава“ из Београда дошла је др Наташа Станић, професорка физике, сарадница Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ и ауторка научно-популарних наслова „Звездани градови“ и „Астролагија“ у издању Завода за уџбенике и наставна средства, које смо, уз пригодну презентацију, добили на поклон. Наша школа добила је на поклон производе у виду миришљавих сапуна, ароматичних свећа и других козметичких средстава, које праве ученици ОШ „Свети Сава“ из Београда на часовима хемије са својом наставницом, ми смо љима поклонили слику Десанке Максимовић, урамљени рад ученице неше школе.

У оквиру размене искустава у раду, ученици наше школе говорили су о школском Фестивалу науке и раду УНЕСКО клуба, а представили смо и активности ученицика по програму „Еко-школе“. Ученици ОШ „Свети Сава“ говорили су о програму предузетништва, који реализују кроз разне предмете у школи, о манифестацији Базар-пазар, о спортским турнирима и језицима које уче у школи. Нашим ђацима је посебно било занимљиво то што гости имају могућност да уче кинески језик у школи и што њихова школа има редовну сарадњу са разним амбасадама.

Дводневно дружење завршили смо посетом нашег издвојеног одељења школе у Враћевшници где су се гости послужили домаћом гибаницом, питом са печуркама и шам ролнама наше куварице Љиље Ђоковић. Ђаци из Враћевшнице су, такође, кроз сликовиту презентацију, приказали активности школе, а акценат је био на ђачком активизму.

Пошто је наша школа усмерена на одрживи развој, посебно смо поносни на успешну сарадњу са локалном заједницом. Захваљујемо се предузећу Massife group и Саши Маринковићу из Горње Црнуће, који су нам донирали своје производе (слатко, сокове, џемове) из домаће радиности и тиме помогли да обезбедимо поклоне за госте.

Са гостима смо посетили и манастир Враћевшницу. Наша гошћа др Наташа Станић је манастирској библиотеци поклонила своју докторску дисертацију инспирисану делом нашег великог педагога Сретена Аџића, сахрањеног у манастиру. Игуманија манастира, Ксенија узвратила је поклоном књиге о породици Сретена Аџића нашим гостима.

У повратку смо посетили и наш Културни центар у коме су гости погледали изложбену поставку Музеја из Бијелог Поља и разговарали са уредницом програма за децу Валентином Нађ. Културни центар им је поклонио каталоге последњег Бијенала минијатуре и Минијатурног бијенала.

Ђаци обе школе, заједно са својим наставницима планирају наставак ове дивне сарадње са новим идејама, надамо се на радост наших ђака и корист друштва јер „На младима свет остаје“.

Драгана Милорадовић, педагог ОШ „Десанка Максимовић“