Школске вести

Тамо где наука почиње 2

У суботу, 26. 3. 2016. године, за ученике осмог разреда организовали смо студијско путовање у Београд. Посетили смо манифестацију ,,Тамо где наука почиње 2“, која се одржавала на Хемијском факултету у Београду, као и Природњачки музеј на Калемегдану.

На Хемијском факултету ученици су имали прилику да слушају предавање професора Александра Поповића, под називом ,,Зашто је Квинси Милер одбио да попије Гуарану“, на којем је професор на занимљив начин ученицима објаснио зашто је важна надокнада електролита након великих физичких напора и зашто не треба пити енергетске напитке.

Након предавања ученици су активно учествовали у извођењу огледа у хемијској лабораторији. Назив радионице у чијем раду су учествовали гласи ,,Мишићи на хемијски погон“. Ова радионица се ученицима много свидела и пожелели су да поново дођу на Факултет.

На Факултету смо посетили и хемијски музеј у којем су ученици имали прилику да се упознају са радом првог хемичара у Србији, Симе Лозанића, и да виде лабораторијски прибор и посуђе из тог периода.

Све време, у холу Факултета, волонтери су изводили занимљиве огледе што је, такође, привукло велику пажњу наших ђака.

Поред посете Хемијском факултету посетили смо и Природњачки музеј на Калемегдану у којем је била постављена изложба ,,Шум мора“. Прелепи примерци шкољки, пужева и главоножаца, као и занимљива прича кустоса изазвали су велико интересовање код деце.