школаШколске вести

Узвраћена посета ученика наше школе својим другарима из Словеније

Након успешне  прве интеркултурне  и едукативне  размене  ученика   из ОШ ,,Десанка Максимовић”, Горњи Милановац ,  и  ОШ ,,Лока“, Чрномељ, Словенија, која је реализована у октобру прошле године,  узвраћена је посета   у периоду од  10.4.2024.  до 13.4.2024. године, када су ученици из Србије били  угошћени од стране ученика из Словеније.

У размени је учествовало 15 ученика седмог и осмог разреда  заједно са три  наставника  и директорком школе.

Након срдачног дочека од стране домаћина, присуствовали смо културном програму који су припремили  ученици и том приликом смо се упознали са традиционалном игром и песмом.Следећи дан је био посвећен обиласку  природе и упознавању са  обичајима  Беле Крајне. На планини Гаче, у  Авантура парку, ученици су имали прилику да  уживају у адреналистичким спортовима, али и да се опробају у стреличарству и  у вожњи електричних бицикли. Добродошлицу нам је пожелео и Александар Гаталица, први саветник амбасаде Републике Србије у Љубљани, који нас је дочекао у селу Милићи. Ту смо имали прилику да посетимо и Православну цркву Светог Петра и Павла и упознамо се са настаријим српским становником села, Симом Селаковићем. Заједно са децом из удружења Беле Крајне отпевали су наши ученици неколико традиционалних песама. Поподневни часови били су резервисани за упознавање са традиционалним начином припремања погаче и посебном техником фарбања јаја. Ученици су имали прилику да  припреме своју погачу, украсе је  и уживају у њеном укусу. Такође, учили су како да воском и писаницом украшавају јаје  и офарбају га.На крају дана уживали смо у заласку сунца на реци Купи. Најхрабрији су се осмелили на пливање, док су остали посматрали и ослушкивали жубор реке и цвркут птица.

Наредни дан је био посвећен обиласку школе и образовних установа Чрномеља.  Наставници су имали прилику да посете вртић, основну и средњу школу ,  школу која организује наставу у природи; да обиђу изградњу нове школе и да детаљно буду упућени у њене садржаје.

Захваљујући изузетној љубазности својих домаћина, имали смо  прилику да видимо како функционише образовни систем и упознали смо  се са начином рада поменутих установа.

Присуствовали смо на два школска часа млађих и старијих разреда , а  ученици су имали  могућност избора радионица (ликове или спортске активности).

У послеподневним часовима обишли смо Музеј града, Туристичко-информативни центар и Католичку цркву Светог Петра. Упознали смо се са историјом и културом тог краја. Опуштали смо се шетњом кроз шуму до оближњег Рибњака, где смо имали пикник.

Последњи дан је обележен емотивном растанку и завршном дружењу са породицама домаћина.

Размена ученика између Србије и Словеније била је јединствено и незаборавно искуство које  ће свима остати у дивном сећању.

Неизмерну захвалност дугујемо својим домаћинима на дивном гостопримству, родитељима код којих су боравили наши ученици и свим донаторима који су материјално и финансијски подржали обе размене.

Са топлином у срцу ученици су се вратили у Србију спремнији да истражују и уче о новим културама и обичајима; стекли су нова пријатељства која ће заувек памтити.