УНЕСКО клубШколске вести

Ученици ОШ „ Десанка Максимовић ” посетили Сајам књига

ОШ „Десанка Максимовић” традиционално организује једнодневни излет ученика у Београд, како би се упознали са културно-историјским знаменитостима тог града и како би посетили Сајам књига. Излет је, као и сваке школске године, организован и реализован у складу са Годишњим планом рада школе, а реализовали су га координатори УНЕСКО клуба школе, наставница историје Весна Ацовић и наставница француског језика Сања Петровић.

На излет је кренуло укупно 36 ученика шестог, седмог и осмог разреда, већина из матичне школе и неколико ученика из издвојеног одељења у Враћевшници. Тог дана, 27. октобра 2018. године, обишли смо неколико културно-историјских знаменитости Београда пре него што смо се упутили на наше главно одредиште – Сајам књига. Најпре смо посетили Конак кнегиње Љубице, где нас је стручни водич провео кроз све просторије Конака и упознао ученике са начином живота и обичајима у Србији у то време. Затим смо отишли у Саборну цркву, а касније смо посетили и Француски институт, где су ученици имали прилику да обиђу просторије института и да посете библиотеку и медијатеку, а запослени у институту су им дали смернице како да се ближе упознају са француским језиком и културом, као и препоруке за лакше и брже савладавање француског језика. Након слободног времена и шетње Кнез Михаиловом улицом, наставили смо са нашом едукативном мисијом и ученике повели у Етнографски музеј, један од најстаријих музеја на Балканском полуострву, где нам је кустос предочио колико је овај музеј значајан за наш народ и културу.

У касним поподневним сатима упутили смо се ка Сајму књига, где су ученици имали прилику да неколико сати проведу разгледајући књиге и остали наставни материјал који ће им помоћи при учењу. Посебна драж овог излета је у томе што већина ученика никада раније није посетила Сајам књига и према њиховим речима, ово је једно велико и незаборавно искуство.

Испуњени су сви образовни и васпитни циљеви, самим тим што је акценат овог излета стављен на едукативне садржаје.

Успешна организација и реализација овог излета потврђује чињеницу да ће чланови УНЕСКО клуба наше школе у наредном периоду организовати бројне излете и активности.

Сања Петровић, наставница француског језика