УНЕСКО клубШколске вести

Ученици ОШ „Десанка Максимовић” у посети Народном музеју и Историјском музеју Србије

УНЕСКО клуб ОШ „Десанка Максимовић” организовао је и успешно реализовао још један излет за ученике старијих разреда, а овог пута циљ излета биле су посете Народном музеју и Историјском музеју Србије у Београду.

Ученици су кренули на пут 29. децембра 2018. године у пратњи Весне Ацовић, наставнице историје, која је идејни творац овог излета и Сање Петровић, наставнице француског језика.

У Народном музеју, поред сталне поставке, ученици су могли видети Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани српски илустровани ћирилични рукопис, који је 2005. године уписан на листу УНЕСКА. Народна библиотека Србије прописала је да Мирослављево јеванђеље може бити излагано само десет дана током једне године, а ученици ОШ „Десанка Максимовић” имали су привилегију да буду посетиоци Народног музеја баш кад је један тако важан документ био доступан за јавност.

Ученици и њихови наставници су се затим упутили ка Историјском музеју Србије са циљем да погледају изложбу „ Крај Великог рата 1917-1918”. Ова изложба је оставила велики утисак на све, јер није конципирана као класична изложба, већ је реч о савременом музејском пројекту који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима што веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година. Ученици су осетили атмосферу рова, сусрели се са Аписом, имали утисак да под водом слушају стихове Милутина Бојића итд.

Чланови УНЕСКО клуба школе већ планирају садржај следећег излета који ће бити реализован у другом полугодишту.

 

Весна Ацовић и Сања Петровић