Школске вести

Учимо да будемо активни грађани нашег друштва

АПРИЛ-МЕСЕЦ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

ПРОЈЕКАТ: „УСКРС ЈЕ: ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ!“

Специфичност наше школе је то што имамо издвојена одељења, па тиме и различите услове рада и потребе за различитим активностима у циљу унапређивања услова рада.

Желели смо да кроз сарадњу и укључивање у заједничке акције током априла допринесемо побољшању услова рада и духовном развоју. Пошто је април месец пролећа и Ускршњих празника, решили смо да посадимо биљке, урадимо нешто корисно за услове у којима радимо. Припремајући хуманитарну акцију радили смо на формирању суштинских вредности усмерених на унапређивање међуљудских односа. Активности су покренули и пратили ученици ангажовани у Ђачком парламенту. Током извођења ових активности ученици су снимили кратак филм.

Ученици одељења у Враћевшници су радили на обезбеђивању средстава за естетско уређивање унутрашњости школског простора (писали су молбе за донацију боја школи и канти за школско двориште). Старији ученици матичне школе су до 22. априла (Дана планете Земље када обележавамо Дан Еко-школе) урадили молбе за донације собног биља за уређивање жардињера у холу матичне школе локалним цвећарама и расадницима, а прикључили су се и ђаци одељења 3/1. Кроз планиране акције код ученика смо развијали међупредметне компетенције које су битне за живот у савременом друштву.

 

КОРАК ПО КОРАК

Иза добрих идеја стоји много рада…

Разговор са ученицима, члановима Ђачког парламента обавиле су Ивана Лазовић Вранешевић, наставница задужена за рад Парламента и Драгана Милорадовић, педагог. Поделили смо задужења.

РАЗВИЈАЛИ СМО КОМПЕТЕНЦИЈЕ ЗА ЖИВОТ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

На часовима српског језика ученици одељења 3/1 и 7. разреда матичне школе су писали молбе за донације локалним цвећарама и расадницима (компетенције за комуникацију и сарадњу). Јавили су се и родитељи који желе да помогну…

Садили смо цвеће (развијали смо одговоран однос према околини, естетичке компетенције, предузимљивост и предузетништво). Добили смо саднице и здруженим снагама оплеменили биљем школски ходник и двориште. Акцију сађења биљака будно су надгледали: наставник биологије Дарко Мијаиловић, учитељице Гордана Урошевић, Мирјана Лазић, Мирјана Вучетић и педагог.

 

Нашем ЈКП-у су ђаци из Враћевшнице уз асистенцију наставнице српског језика Мирјане Миленковић електронском поштом послали молбу за донацију канти за школско двориште, али нисмо добили одговор. Поновићемо акцију тако што ћемо однети молбу у штампаној форми у ЈКП и потражити надлежне како бисмо обезбедили канте за школско двориште, јер учимо да будемо активни грађани нашег друштва. Тако ћемо развијати компетенције за решавање проблема. Добили смо и мало боја, али ћемо тражити још… Планирали смо да са родитељима изведемо акцију реновирања намештаја, али нисмо добили довољно боја. Нећемо одустати и следеће године ћемо заједно преобразити школу у Враћевшници.

Учитељица Биљана Пантић је са својим одељењем 2/3 учествовала у обележавању Дана Еко-школе у сарадњи са педагогом и учитељицом Миром Вучетић. Извели су представу Како спасти дрво по истоименој књижици Станке Брдар.

У публици је било и пуно родитеља и наставника. Интересовање за представу и акцију сађења биља било је велико.

У израду Ускршње декорације су се сви укључили, а уз подршку учитељ-а/ица и наставнице ликовне културе и верске наставе. Направили смо дивне паное, сталке и украсили јаја. Помогли су и родитељи. Укључиле су се и мале сеоске школе, Враћевшница и матична школа.

Уз све ово одлично је дошла и традиционална изложба цветних венчића поводом празника Цвети. Ђаци који су направили најлепше венчиће су награђени. Награде су добили и најкреативнији ђаци за јаја украшена природним бојама и украсима: Јелисавета Поњавић 4/2, Јована Гајовић 5/1 и Јелена Радосављевић 4/1. Школа одлично сарађује са локалним предузећима, па смо, у сарадњи са њима обезбедили пригодне поклоне.

Теодора и Марта из 8/1 су направиле диван ускршњи пано (оне воле да сликају а пронашле су и доста изрека које промовишу праве вредности и ставиле их у коверте…). Пронашли смо и музику која промовише позитивне вредности. Текст ових мелодија (на енглеском језику) смо штампали и додали паноу уз препоруку за преслушавање, учење енглеског језика и истраживање за ђаке. Ради се о нумерама Мајкла Џексона: Heal the World и Band Aid: We are the World.

Наставница српског језика Виолета Стевановић Казаковић се укључила и помогла ученицима да направе сценарио за филм. Корелирајући садржаје, ђаци су на часу српског језика претраживали интернет с циљем да проналажења мудрих мисли и изрека које се односе на унапређивање међуљудских односа и значај суштинских вредности: хуманости, човекољубља, подршке, доброте… Поруке смо штампали користећи технику и њима смо украшавали паное и сталке за јаја на часовима ликовне културе. Наставнице ликовне културе Драгана Бакић и Ивана Лазовић Вранешевић нису одолеле овим креативним изазовима, укључиле су се и измобилисале ђаке. Укључила се и вероучитељица Јелена Стевановић и донела јаја урађена на часовима верске наставе.

Ђаци осмаци су са ИТ опремом прошетали по школи, изашли у центар града и анкетирали пролазнике са питањима о животним вредностима. Људи су, без обзира на године (а било их је од 7 до 77, различитог образовања), највише ценили: породицу, здравље, пријатељство… Снимили су филм. Наравно, користили су знања која су стекли на часовима информатике код наставника Дарка Вранића. Успешно су монтирали филм користећи програме за монтажу. Тон их је мало издао, али, обзиром да су све сами обавили, филм је био одличан. Филмска екипа (Милица Ђорђевић, Јана и Василије Јаковљевић, Немања Бојовић, Драго Јеринић и Страхиња Петровић) радила је равноправно уз поделу послова, па је и награђена симболично – кесицом бомбона.

Пошто су неки од ђака школе активисти Црвеног крста, добили смо подршку ове хуманитарне организације и јајима смо обрадовали кориснике Народне кухиње 25. априла.

Крај овог нашег месеца предузетништва обележили смо у среду 24. 4. 2019. године.

Подсетили смо се свих протеклих активности, погледали изложбу Ускршњих јаја и декорације, уручили награде за најкреативнија решења, похвалили све актере и екипе. Слушали смо музику (Мајкл Џексон: Heal the World и Band Aid: We are the World), подсетили на значај правих вредности, погледали ђачки филм, после свега спаковали јаја у фрижидер и најавили да их сутра преузимају представници Црвеног крста. Некога ћемо обрадовати за празнике. Аплаудирали смо свима јер сматрамо да смо урадили много и постигли циљ у духу теме: Заједно смо јачи!

ШТА НАМ СЕ ДОПАЛО И ШТА ЋЕМО ДАЉЕ

Ђачки парламент је извршио процену свих обављених послова. Најбоље су оцењени: наградне изложбе, снимање филма, озелењавање школског простора, хуманитарна акција, активности на часовима српског језика. Солидно је оцењено и планирање и подела послова, сарадња са локалном заједницом и ликовне активности.

Лоше су оцењене активности које нису до краја реализоване (набавка боја и канти за школу у Враћевшници). Неколико ученика брине о томе да би уложени труд у садњу биљака могао бити узалудан јер двориште наше школе нема ограду, па су штете честе. Наравно, ова промишљања нам дају нове идеје и енергију да будемо још успешнији и упорнији активни грађани нашег друштва.

Извештај урадила: Драгана Милорадовић – педагог