школаШколске вести

У посети музеју

Ученици петог разреда ОШ,, Десанка Максимовић “ посетили су са својим наставницама, српског језика Иваном Ђорђевић и историје Весном Ацовић, Музеј рудничко – таковског краја. Приликом посете имали су прилику да кроз амбијенталну наставу и едукативну радионицу уче о старим занатима и да сазнају о начину употребе различитих предмета који се налазе у поставци Музеја.
Захваљујући радионици,, МУЗЕЈ ОД А – Ш “ коју је реализовала Ирена Ђорђевић, виши кустос педагог, ученици су кроз истраживачки рад откривали различите задате предмете, а касније и учили о њиховој употреби у различитом историјском раздобљу. Кроз тренутну изложбу,, Од абаџије до чаруџије“ водила нас је ауторка изложбе Наташа Поломац Петковић, која им је говорила о старим занатим и како су се развијали у другој половини двадесетог века. Гледајући кратак филм имали су прилику да виде поједине занате и чују о богатој занатској прошлости наше општине.
Тим приликом су и прочитали своје писмене задатке на тему: Један стари занат, након чега су од Наташе Поломац Петковић сазнали како је тај занат настајао, мењао се током једног века. Као подсећање на важан део наше културне баштине, историје нашег града, и учећи поједине архаизме и њихова значења, богатили су свој речник и учили о историјским изворима и њиховом значају.
Изузетну захвалност дугујемо Музеју рудничко – таковског краја на дивним виђењу кроз изложбу и радионицу, уз чију подршку је остварена амбијентална и интердисциплинарна настава.
Веома активни и заинтересовани за истраживачко учење, ученици са нестрпљењем очекују наредну посету.