Школске вести

Једини пут

Поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Културни центар Горњи Милановац , Основна школа „Десанка Максимовић“ и Удружење грађана „Видо“, 23. децембра 2014., у холу школе, представили су филм „Једини пут“.

Свечаном скупу кога су сачињавали ученици, наставници, родитељи, Основне школе „Десанка Максимовић“, као и многи угледни грађани, обратили су се директор школе Дарко Вранић, наставница Весна Ацовић као организатор манифестације, директор Културног центра Драган Арсић и чланови Удружења грађана „Видо“, Никола Репановић, Милош Радојковић и Драгослав Шекуларац. Госте су пре пројекције филма поздравили ученици хорским извођењем песме „Тамо далеко“ и рецитујући пригодне стихове.

Документарни филм „Једини пут“ је део пројекта „Тамо далеко“, који говори о повлачењу Срба преко Албаније, и о боравку и опоравку српске војске на острву Крф у Првом светском рату.

Идеја младих људи из Удружења грађана „Видо“, била је да прођу исти пут којим се кретала српска војска прелазећи Албанију и да о томе сниме филм.

Филм је едукативног карактера, препун историјских чињеница, које се на овај начин снажније доживљавају и урезују у памћење, што је и идеја Николе, Милоша, Драгослава и њихових другара из Удружења „Видо“. Они овим филмом апелују на све нас, а посебно на младе да не забораве ту превелику жртву и да покушају бар једном да дођу на острво Видо.

Мирјана Вучетић