ЕкскурзијеШколске вести

Једнодневни излет ученика 8. разреда у Београд 11. октобра 2014. године

Разредно веће 8. разреда реализовало је једнодневни излет ученика у Београд који је предвиђен годишњим планом рада ОШ „Десанка Максимовић“.

На излет је, у пратњи одељенских старешина, кренуло 56 ученика.

Излет је обухватио: посету Дворског комплекса на Дедињу, шетњу Кнез Михаиловом улицом, посету Природњачког музеја, Калемегдана, Музеја науке и технике и гледање представе позоришне представе „Лажа и паралажа“ у Народном позоришту.

Посета Београду почела је испред Пионирског парка одакле су ученици могли да виде Скупштину Републике Србије и Стари двор и где им је локални водич, на сликовит начин, говорио о историјату и значају тих здања. Са тог места ученици и наставници су се, аутобусом Туристичке организације Београда, упутили ка Дедињу где су посетили Дворски комплекс династије Карађорђевић. На самом почетку посете Дворског комплекса, имали смо задовољство, и јединствену прилику, да се сусретнемо са краљевским паром, принцезом Катарином и принцом Александром Карађорђевић. Краљевски пар се у љубазном разговору са децом интересовао који су разред и одакле су и захвалио се на посети њиховом дому. Затим је уследило разгледање Дворског комплекса, у коме се издваја старије здање Краљевски двор који је и данас дом породице Карађорђевић и новије здање Бели двор – резиденција синова краља Александра, Петра, Томислава и Андреја. Ученици су могли да виде салоне уређене у ренесансном и барокном стилу, као и изузетно вредне слике српских, венецијанских, фламанских и француских мајстора.

После посете Дворског комплекса упутили смо се ка центру града где су ученици добили слободно време за паузу.

Из центра града запутили смо се ка Калемегдану, највећем београдском парку и најзначајнијем културно историјском комплексу, у којем доминира Београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав.

На Калемегдану смо посетили и Природњачки музеј где смо могли да погледамо изложбу о једном давно ишчезлом свету и времену, Доба диносауруса.

Са Калемегдана кренули смо у предвиђену посету Музеју науке и технике где смо разгледали сталну поставку Музеја Други круг у којој је изложено четири стотине предмета из фонда Музеја. Поставка приказује технолошки развој и његов утицај на живот људи.

Излет у Београд употпуњен је представом „Лажа и паралажа“ у Народном позоришту, коју су ученици гледали са великим задовољством.

Остварени су сви образовни и васпитни циљеви излета: упознавање са културним и историјским знаменитостима Београда, стицање знања из српског језика, историје, георафије, ликовне културе, биологије, технике, математике. стицање свести о великом међусобном поштовању и толеранцији међу људима који живе у великом граду као што је Београд. Као важан циљ истиче се и стицање навика на јавним местима, у културним установама.

Сви ученици били су веома задовољни посетом Београду. Иако веома уморни , на повратку, у аутобусу су се чули веома лепи коментари и утисци.

Руководилац разредног већа 8. разреда – Весна Ацовић