Школске вести

Шести школски Фестивал науке одржан је 15. маја 2017.године, као један од догађаја којима смо обележили 25 година постојања школе.

Ове године су нам гости били Павле Маринковић и Оливера Валентировић.

Оливера је надгледала посматрање паразита који утичу на болести код људи и објашњавала како они делују. Павле је ексклузивно у нашој школи, као некадашњи ученик школе у сарадњи са Милошем Бркушанином који је, такође био наш ученик, извео први пут интерактивну игрицу везану за ДНК. Овакав наступ није виђен ни на београдском Фестивалу науке.

Павле је као што рекосмо бивши ученик наше школе. Рођен је 5. септембра 1991. године у Београду. Гимназију је завршио је у Горњем Милановцу.

Као дете био је фасциниран науком, биологијом посебно. Односио је прва места на разним креативним конкурсима и учествовао на бројним такмичењима из биологије, физике, математике и хемије.

Наш је први ђак – полазник Летње научне школе у Петници. У оквиру боравка у Петници учествовао је у емисији за децу и младе Радио Београда 1 „Поштована децо“. У Петници му се баш допало, па је касније тамо често боравио.

Завршио је основне студије Молекуларне биологије и физиологије на Биолошком факултету Природно-математичког факултета Универзитета у Београду. Тренутно завршава мастер студије смера Биотехнологија и генетичко инжењерство на свом факултету.

Оливера Валентировић завршила је ОШ „Бранко Радичевић“ и гимназију „Сава Шумановић“ у Шиду. Учествовала је на бројним такмичењима из математике, физике, хемије, али посебан успех показала је освајањем првог места на републичком такмичењу из биологије. Оливера је тренутно студент треће године Молекуларне биологије и физиологије Биолошког факултета Природно-математичког факултета Универзитета у Београду.

И наши ученици су, наравно, дали велики допринос.

Ученица шестог разреда Теодора Мијаиловић је извела оглед изоловање ДНК.

Изоловање хлорофила су извеле шестакиње Тијана Симоновић, Јана Јаковљевић и Милица Ђорђевић.

Да квасац дише показале су Марта Милојевић и Теодора Кочовић.

Како се програмирају роботи да извршавају разноразне задатке показали су Лазар Ђурић, Алекса Павлица и Саша Јовичић са наставником Дарком Вранићем.

Нове начине извршавања основних рачунских операција показали су Анђела Јонтуловић и Марко јевтовић.

Теорију графова објаснио је Лазар Стојковић.

Како се решава танграм објасниле су Анђела Милинковић и Сара Милинковић.

Ученици четвртог разреда су уз помоћ својих учитеља Гордане Урошевић, Биљане Пантић и Саше Радичевића извели хемијске огледе: пенушави мехурићи, водени покров, чишћење новчића, незапаљиви новац, има ли скроба, кисело или базно.

Ученици трећег разреда приказали су мале кућне огледе: како се боје латице цвећа, равнотежа, дување балона, звучник, ветрењачу.

 

Марина Николић

наставник математике